Smarthus kan gjøre boligen din tryggere

Publisert: 23.02.2016

Illustrert trygt hjem

Har du hørt mye smart om smarthus? Det sørger ikke bare for en enklere, mer effektiv og økonomisk gunstig hverdag. Et smarthus kan også gjøre boligen din mye tryggere.

Når smarthus diskuteres er det gjerne de positive sidene rundt komfort, lure og enkle løsninger, samt en god investering som på sikt kan være pengebesparende. Alle disse punktene er gode grunner til å gjøre om hjemmet til et smarthus. Er du fremdeles ikke overbevist? Da kan grunnene til at smarthus kan gjøre boligen din tryggere være verdt å ta en titt på.

Se for deg et hjem hvor du har full kontroll selv når du ikke er til stede. Ute- og innebelysningen kan styres og du har en alarm for både innbrudd, brann og vannlekkasje. I tillegg kan du enkelt sikre at dører og vinduer er lukket og at elektriske apparater har blitt skrudd av før du forlater hjemmet. Med en fjernkontroll, PC, nettbrett eller smarttelefon har det aldri vært enklere å beskytte hjemmet og de som bor der.

Brannsikkerhet rundt elektrisk anlegg

Statistikken over dødsfall som følge av brann, er lite lystig. Ifølge Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) har det siden 1979 i gjennomsnitt omkommet 62 personer hvert år. Heldigvis er trenden synkende. Boligbranner starter som regel på kjøkkenet, og stuen er det nest mest brannfarlige rommet i hjemmet. Tørrkoking er en vanlig kilde til brann, men andre elektriske apparater kan også ha skylda. Strykejernet eller kaffetrakteren er forbausende lett å glemme å skru av – og da er risikoen for brann stor.

Med et smarthus blir boligen mye mer brannsikker. Du kan integrere styring av stikkontakter slik at alle elektriske apparater kan skrus av når du forlater hjemmet eller før du legger deg. En slik funksjon sørger ikke bare for at du sparer strøm, men passer også på at alt elektrisk som kan forårsake brann skrus av. Har du glemt å benytte deg av funksjonen kan du enkelt skru av alt selv etter at du har dratt hjemmefra.

Skulle det likevel utvikles en brann i ditt hjem, vil et smarthus sørge for effektiv håndtering av situasjonen. Er du hjemme vil en sirene kunne varsle deg, og dersom du er borte kan du få en tekstmelding om brannfaren på mobilen. Du vil ha konstant kontroll på ditt hjems brannsikkerhet med et smarthus.

Innbruddsikkerhet og alarmsystem

Frykter du innbrudd i boligen? Dersom du har kostbare eiendeler i hjemmet – økonomiske verdier så vel som affeksjonsverdier, eller ungdom som kanskje skal sove alene en helg for første gang, kan uroen melde seg for de fleste når de skal være borte over en lenger periode. Har du et smarthus vil alle hjemmets beboere kunne sove lettere både i egne senger og borte.

Det er nemlig mulig å gjøre om boligen sin til en døgnbemannet sikkerhetsvakt. Du kan aktivere en bortefunksjon som automatisk skrur på en innbruddsalarm når du reiser vekk. Skulle noe skje vil en alarm varsle om innbruddet og du vil kunne motta en tekstmelding på telefonen.

Du behøver heller ikke gå gjennom hele huset før du reiser for å dobbeltsjekke at alle vinduer og dører er lukket. Dette kan du enkelt se gjennom et kontrollpanel som viser statusen til hjemmet. Viser den noen åpninger er det enkelt å gå målrettet mot kilden, og lukke igjen vindu eller dør. Det skal være hyggelig å reise vekk, men også like godt å komme hjem. Da er det viktig at alt er på sin rette plass når du vender tilbake.

Les også: Derfor er det lurt å ha utelys på gårdsplassen

Reduser risikoen for vannlekkasje

Vannlekkasje er mange boligeieres store frykt; det kan gjøre stor skade på boligens konstruksjon og innbo i hjemmet. Det som er vanskelig med vannlekkasjer er nettopp å oppdage dem. Det vil sjeldent fosse ut vann fra veggen, eller samle seg store dammer på gulvet slik at du enkelt kan se problemet. Vann kan piple frem og over lang tid skape fuktproblemer, råte og mugg.

Med et smarthus vil en vannlekkasje kunne oppdages tidlig, og vanntilførselen vil stenges automatisk. Det kan også bli utløst en alarm i boligen som varsler om problemet, samtidig som du vil kunne motta en tekstmelding på mobilen. Uansett hvor du er vil du enkelt ha oversikt over situasjonen i hjemmet. Dette kan føre til mye mindre skader enn dersom vannlekkasjen ikke blir oppdaget med en gang og stanset.

Trygghet for de minste i familien med smarthus

Å ha et innbruddsikkert hjem er vel og bra når barna sover om kvelden. Er tenåringer, som nevnt over, alene hjemme, vil de være tryggere om natten og du vil bli varslet dersom noe skjer. En annen flott funksjon ved smarthus er at dersom barna har glemt eller mistet nøklene sine, kan du enkelt slippe dem inn med en app. Har du installert et sikkerhetskamera vil du også kunne sjekke at de har kommet seg trygt hjem.

barn på vei hjem fra skolen

Er det vinter og blåser bittert kan barn komme hjem våte og kalde. Da kan du ønske dem velkommen inn til et varmt hjem – uten at du selv trenger å måtte være der tidsnok. Varme og lys kan nemlig enkelt reguleres med appen slik at det alltid er deilig å komme hjem.

Kontakt oss

Les mer om følgende emner:

Del på: