Slik skaper du det perfekte hjemmekontoret

Publisert: 08.09.2020

Dame på hjemmekontor i sengen

Skal gjesterommet gjøres om til hjemmekontor? Eller ønsker du å friske opp en eksisterende kontorplass i boligen? Da bør du ha disse tingene på plass.

Et skikkelig velutviklet hjemmekontor kan komme godt med i løpet av et arbeidsår. Uansett om du må vente på en møbelleveranse, ta deg av syke barn hjemme eller rett og slett ønsker å få unnagjort litt arbeid i eget hjem, vil det være deilig å ha en egnet plass å arbeide. Da slipper du å sitte bøyd over spisebordet eller krøket sammen i sofaen.

Er du heldig nok til å ha et ekstra rom i huset eller leiligheten som ikke brukes? Hvorfor ikke sette av plassen til et hjemmekontor? Investerer du i gode møbler, rett belysning og et godt WiFi, vil du neppe savne kontorplassen.

Hva bør et godt hjemmekontor inneholde?

Ulike yrker har selvsagt behov for forskjellig utstyr, men et hjemmekontor bør likevel ha et par helt essensielle produkter på plass. Du bør blant annet investere i:

  • En god kontorstol, med justerbar høyde
  • Et stort nok skrivebord, med plass til det utstyret du bruker daglig
  • En dataskjerm, et tastatur og en mus – slik at du kan koble opp din bærbare maskin og jobbe litt enklere med ulike arbeidsoppgaver
  • En WiFi-forsterker dersom hjemmekontoret ikke mottar god nok styrke fra hjemmets WiFi
  • Arbeidslamper
  • Skrivebøker og penner for eventuelle notater, dersom du liker å skrive ned ting for hånd
  • En radio eller et høyttalersystem for musikk og nyheter
  • Hyller og lagringsplass til utsyr, papirer og andre produkter du har behov for å ha i umiddelbar nærhet

Du bør også sørge for at hjemmekontoret har godt inneklima og temperatur. Det kommer garantert til å føles ulidelig å jobbe hjemmefra hvis du sitter og fryser, eller du får vondt i hodet av tett og tung luft. Vurder behovet for luftrensere, panelovn, varmepumpe eller et annet oppvarmingssystem. Husk at du skal være komfortabel, og samtidig bli stimulert til å være produktiv.

videomøte på hjemmekontor

Det kan også være en idé å lydisolere hjemmekontoret dersom du må jobbe hjemme med andre i huset. Det finnes en rekke lyddempende dekor eller andre enkle løsninger som kan la deg jobbe uten å bli forstyrret av omgivelsene rundt deg.

Les også: Slik skaper du du det perfekte inneklimaet på arbeidsplassen

Den perfekte belysningen lar deg arbeide uavbrutt

Belysning har mye å si når det kommer til konsentrasjon og effektivitet. Lys påvirker energinivået vårt, kan stresse oss ned og gjøre det enklere å se detaljer, lese og skrive. Som en hovedregel vil ofte varmt lys være mer trivelig å jobbe i enn kaldt lyst. Behovet for lysstyrke vil variere ut fra hva du jobber med, og hvor godt syn du har. Jo eldre vi blir – desto mer lys har vi som regel behov for.


Det kan være fornuftig å ha ulike lyskilder på hjemmekontoret. Lys i taket alene kan være for lite når du skal arbeide, spesielt dersom du jobber utover kvelden. Prøv gjerne arbeidslamper og gulvlamper for en jevnere og koseligere belysning. Smart lysstyring kan også være noe å vurdere. Da får du muligheten til å dempe belysningen ved behov, skape trivsel og kanskje også spare noen kroner på strøm.  

Les også: Enkle energibesparende grep som gjør bedriften mer miljøvennlig

På tide å oppgradere det elektriske anlegget?

Hvis hjemmet ditt ble bygget for mellom 20-30 år siden, kan det være behov for å ta en titt på eksisterende el-installasjoner. Mye har endret seg på den elektriske fronten siden 90-tallet, og i dag finnes det mange muligheter som kan gagne deg, ditt hjem og ditt hjemmekontor.

Bruker du mer tid i hjemmet vil du automatisk bruke mer strøm, spesielt hvis du skal jobbe hjemmefra. Da vil det være lurt å sørge for at det elektriske anlegget er vedlikeholdt, spesielt med tanke på el-sikkerhet. Det kan være en god idé å sjekke ut alt fra sikringsskap og kapasitet på kurser, til jording, skadete brytere og stikkontakter.

Støtter du deg ofte på bruk av skjøteledninger på grunn av mangel på strømuttak vil det være lurt å revurdere – dette er nemlig en stor årsak til brannutvikling. Hvis mange skal jobbe på hjemmekontoret samtidig kan du også vurdere å installere flere strømuttak. Dette vil sikre at ingen går tom for strøm under et video-møte, og at dere kan jobbe uforstyrret uten å måtte vente på at rommet og strømuttaket skal bli ledig.

Elektro Experten hjelper deg med hjemmekontoret

Elektro Experten er en autorisert elektroentreprenør som kan hjelpe deg med alt innen elektriske anlegg. Vi er også gode på rehabilitering, data, tele og fiberoptisk. I tillegg leverer vi alle former for lysstyring – både konvensjonelle brytere og tråløse løsninger. Ønsker du å oppgradere ditt hjemmekontor kan vi være til hjelp. Ta gjerne kontakt med oss for en uforpliktende prat, så kan vi sammen gjøre det enkelt å jobbe hjemmefra for deg.

Kontakt oss

Les mer om følgende emner:

Del på: