
Vi har kanskje gått vekk fra levende lys på juletreet, men det betyr ikke at julen er brannsikker av den grunn. Vi gir deg tipsene som sørger for en deilig jul som ikke går opp i røyk.
Omtrent slik ser vi for oss julen: Små glitrende lys på vinterkledde husvegger, rundt varme vinduer som ønsker velkommen inn og på snøfylte hustak. Juletrelys og granbarlukt, stearinlys som blafrer og tekopper som ryker. Det er varmt, lyst og godt. Dessverre endrer dette bildet seg for flere familier i løpet av desember.
Brann ødelegger mang en jul år etter år, og selv om det for de fleste er utenfor fatteevne, kan hvert et hjem oppleve uheldige konsekvenser av julekosen.
Hva er de vanligste grunnene til brann i jula?
Man kan peke på mange ulike kilder til brann i jula, og det er mye forskjellig som kan føre til røykfylte stuer og sirener i det fjerne. Likevel er det en ting flere desemberbranner har til felles: uvitenhet og uforsiktighet rundt levende lys, bar ild og elektriske artikler. Det er ikke alltid slik at vi kan skylde på utstyret dersom en brann oppstår, noen ganger må vi faktisk bære skylden helt selv.
I julen senker vi gjerne skuldrene, glemmer oss bort, er uoppmerksomme eller uforsiktige. Få tenker at brann er en mulighet, for «det skjer jo alltid noen andre, men ikke oss». Derfor er det utrolig viktig ikke å la julefreden gå helt til hodet på en, slik at du for eksempel sovner mens levende lys er tent eller noe står og putrer på komfyren.
Noen av de vanligste kildene til brann i jula er:
- levende lys
- pyntegjenstander som er svært brennbare
- tørrkoking eller bortglemt mat i ovnen
- elektriske gjenstander
- alkoholkonsumering og tilhørende uforsiktighet
Heldigvis finnes det flere tiltak man kan ta for å sikre at julefeiringen blir tryggere. Det er mange enkle tiltak en kan ta, samt noen mer omfattende grep som også bør ligge til rette.

Hvordan kan du forebygge mot brann i desember?
Å forebygge mot brann er en livslang jobb og et arbeid som aldri bør nedprioriteres. Det gjelder å være føre var, samt sikre kontinuerlig oppfølging av potensielt brannfarlige kilder. Start med en god rutine for å vedlikeholde hjemmets elektriske kretser, og pass på at elektrisk arbeid som har blitt utført for lenge siden blir oppdatert jevnlig.
Sjekk røykvarsler og brannslukningsapparat
Sjekk at røykvarsleren fungerer godt, og pass på at du har plassert minst én røykvarsler i hver etasje. Halvparten av alle dødsbranner i Norge skjer i hjem hvor røykvarsleren er defekt. Det er derfor utrolig viktig at du sørger for en fungerende varsler. Den bør faktisk sjekkes så ofte som en gang i måneden, og batteriene bør byttes ut en gang i året. Selve røykvarsleren har et anbefalt utskiftningsintervall på 10 år. Når du har sjekket varsleren, kan du like godt passe på at brannslukningsapparatet ditt også fungerer som det skal. Alle husstander i landet skal enten ha en husbrannslange eller et brannslukningsapparat som inneholder minimum 6 kilo pulver eller skum. Begge bør kontrolleres en gang i året.
Husbrannslangen kan du rulle helt ut, kontrollere at kranen fungerer og sørge for at slangen ikke har sprekker i seg eller har blitt morken. Brannslukningsapparatet har en pil på trykkmåleren som alltid skal stå på det grønne feltet. Forseglingen på toppen av apparatet skal ikke være brutt, og skader eller rust skal ikke ha kommet seg inn. Du kan også snu apparatet opp ned noen ganger i året for å forhindre at pulveret klumper seg.
Les også: Skjøteledninger – Potensiell brannfare?
Pass på hvilket lys du har i boligen
Det er ikke alle former for belysning som er like brannsikre. Jo eldre belysning du har hjemme, desto større er sjansen for at det kan føre til brann. LED-lys er et velegnet valg når det kommer til å brannsikre hjem. De bruker omlag 10–15 ganger mindre strøm på å produsere samme mengde lys som eksempelvis glødepærer og har en typisk levetid på mellom 15 000 og 30 000 timer.
Effektiviteten til LED-pærer gjør at de slipper ut veldig lite varme, og dermed reduserer brannfaren. Downlights med tradisjonelle lyspærer øker risikoen for at varmebeskyttelsen i installasjonen ikke tolererer varmen som kommer fra denne typen pærer over tid. Derfor lønner det seg å bytte til LED-pærer.
Rundt juletidene har vi også som regel mye mer pynt i boligen med lys. Lyslenker er spesielt populært, og elektriske lysestaker har begynt å ta over for levende lys i flere hjem. Da er det viktig å huske at dersom en av pærene i lenken eller staken slutter å virke, vil de andre pærene gløde sterkere og bli varmere. Pass derfor på å aldri ha brennbart materiale i nærheten av slike gjenstander – og skru dem av før du legger deg. Skal du ha lyslenker på utsiden av huset er det også viktig at du bruker noen som er forbeholdt utendørs bruk, og la aldri ledningen gå over dørterskelen eller gjennom vinduet. Dette kan føre til at den kommer i klem og tar skade – og dermed økes risikoen for brann.
Levende lys bør også selvsagt brukes med varsomhet. Det er utrolig koselig med stearinlys og adventsstaker, men dersom du har pyntet med brannfarlig tilbehør må du sikre at flammen ikke kommer i kontakt med det. En god regel er å legge inn en fast lyssjekk om kvelden før du legger deg. Sørg for at du drar ut ledninger til lyslenker, juletrelys og annen lyspynt rundt om i hjemmet – og pass på at alle levende lys er blåst ut.
Sikker hjemmekos og perfekt tilberedt julemat
Vi koser oss ekstra med deilig mat i jula, og mye av det som lages krever tid og tålmodighet. Det er enkelt å la kasserollene stå og putre på kjøkkenet mens du ser ferdig nyhetene i stuen eller leser en god bok. I varme omgivelser kan du likevel raskt bli trøtt, spesielt når det mørkner tidlig utenfor. Det skal lite til før litt for lang tid har gått siden du sist sjekket maten i grytene eller ovnen, og plutselig er kjøkkenet røykfylt.
Kanskje kommer du hjem fra et sent julebord med venner, familie eller jobb i desember også – og får lyst på litt nattmat? Da skal det lite til før du sovner ved kjøkkenbordet eller i sofaen. Eller kanskje du skal lage noe nytt for første gang i år. Dersom du skal prøve deg på smultringer eller noe annet som krever frityr eller mye varmt fett må du passe på. Det kan lett bli for varmt i kjelen og føre til store flammer. Første instinkt her kan være å kaste vann på det brennende fettet, noe som vil gjøre vondt verre. Vann blandet med brennende fett vil nemlig føre til en eksplosjonsartet brann.
Pass alltid på følgende når du skal lage mat i jula:
- ikke lag varmmat dersom du er beruset og alene
- sett på stoppeklokker dersom du ikke kan oppholde deg på kjøkkenet hele tiden
- vær i nærheten av maten til enhver tid
- pass på at du har nok kunnskap når det kommer til tilberedning av ulike retter
- pass på at du vet hvordan eventuelle branner på kjøkkenet best mulig skal slukkes, og ha en plan for det verste utfallet
Hva gjør du hvis det begynner å brenne?
Dersom du skulle være så uheldig å starte en brann i jula er det viktig å holde hodet kaldt. Vit hva du skal gjøre, og utfør stegene med ro. Det er tre trinn du må huske på dersom en brann skulle starte i ditt hjem. Rekkefølgen på disse kan endres, og du må selv avgjøre hva som passer for din situasjon.
1. Redde
Oppdager du brann må du passe på at andre som eventuelt er i boligen kommer seg trygt ut. Rop høyt at det brenner, og pass på at alle møter opp utenfor et sikkert sted. Lag gjerne en familieavtale om fast oppmøtested i tilfelle uhellet skulle være ute.
2. Varsle
Ring brannvesenet på nødnummeret 110. Hold roen og forklar tydelig hvor det brenner. Brannvesenet vil gi deg instrukser du må følge. Pass også på at du ikke legger på før du får beskjed om at det er greit.
3. Slokke
Ser du at brannen er liten og mulig å slukke, kan du forsøke å gjøre dette selv. Pass bare på at du ikke gjør vondt verre. Brenner det i fett skal du eksempelvis ikke slukke med vann, men heller kvele brannen. Lokaliser brannslukningsapparat eller husbrannslange dersom du trenger de, og benytt deg av dem. Utvikler brannen seg raskt er det viktigst å komme seg ut og overlate det til brannvesenet. Husk også at røyken fra brannen er svært giftig.
Trenger du hjelp til å sikre det elektriske anlegget slik at du reduserer brannrisikoen hjemme hos deg? Ta kontakt med oss for rådgivning og ekspertise. Vi hjelper deg med å feire en trygg jul.