Skjøteledninger – potensielle brannfeller

Publisert: 03.09.2020

skjøteledning

Du er kanskje ikke klar over det, men bruker du skjøteledninger feil kan de utgjøre stor brannfare.

Skjøteledninger kan være både en velsignelse og en forbannelse. I visse tilfeller kommer man ikke foruten bruk av en skjøteledning eller to, men tar du en gjennomgang av huset ditt finner du sannsynligvis en skjøteledning du egentlig ikke har bruk for. Mange av oss nøler ikke med å seriekoble flere skjøteledninger sammen for å forsyne alt av elektronisk utstyr.

Desto flere elektroniske duppeditter i et hjem, jo flere kreative løsninger for skjøteledninger ser vi. Følg disse rådene, så gjør du hjemmet ditt tryggere.

Skjøteledninger skal være en midlertidig løsning

Det er viktig å presisere at skjøteledninger i seg selv ikke er brannfarlige. Det er måten vi bruker de på som gjør at de er å anse som brannfeller. Skjøteledninger er veldig praktiske, og en løsning som i mange tilfeller forenkler hverdagen. Sikkerhet skal derimot alltid være første prioritet når det kommer til elektronikk, noe som leder oss til viktigheten av at skjøteledninger er, og skal være, en midlertidig løsning.

Les også: Huskelisten for deg som skal sjekke det elektriske anlegget selv

Unngå overbelastning

En tommelfingerregel er at utstyr som bruker mer enn 1000 watt ikke skal kobles via skjøteledning. Da risikerer du at ledningen blir for varm og kan ende opp med å ta fyr. Eksempler på apparater som ikke skal kobles til med skjøteledning er panelovner, flyttbare oljeovner, vaskemaskiner, tørketromler og andre hvitevarer.

Unngå krøll og seriekoblinger

Vi ser ofte tilfeller der skjøteledninger med flere uttak er krøllet sammen med et titalls andre ledninger. Det er også en potensiell brannfelle. Det samme gjelder også skjøteledninger som er seriekoblet. Hvis du trenger skjøteledning bør du bruke en med flere uttak heller enn å seriekoble. Rekker ikke ledningen bort, ja da kjøper du deg en lengre en. Det som skjer når vi kobler flere skjøteledninger med hverandre er at temperaturen stiger og kontakten kan smelte. Det sier seg selv at dette er svært brannfarlig.

Les også: Derfor bør du bytte ut skrusikringene med automatsikringer

Ikke bruk skjøteledninger ute

Skjøteledninger er rett og slett ikke laget for å brukes utendørs. Ikke bare er det økt fare for slitasje og overoppheting, men de trekker også vann veldig lett. Befinner du deg i en situasjon der du må bruke skjøteledning til utendørs belysning eller annet, er skjøteledningen nødt til å kobles til en jordet stikkontakt. Uten unntak.

Kontakt heller en elektriker

Bruker du skjøteledninger unødvendig? Ta en gjennomgang. Kanskje du finner noen du strengt tatt ikke trenger? Dersom problemet er at du rett og slett ikke har nok stikkontakter i veggen, bør du kontakte en elektriker. De kan sette opp nye stikkontakter og finne flere smarte løsninger for å tilpasse hjemmet til ditt bruk. Det gjør huset ditt både sikrere, mindre brannfarlig og litt penere.

Har du behov for flere stikkontakter eller har andre spørsmål rundt el-sikkerhet? Ta kontakt med oss i Elektro Experten.

Kontakt oss

Les mer om følgende emner:

Del på: