Skap bedre lys hjemme med downlights i taket

Publisert: 29.08.2023

Downlights i tak

Downlights er blitt stadig mer populært de siste årene, og med god grunn. De tar bokstavelig talt ingen plass, de dekker et stort område på én pære, og gir et behagelig, indirekte lys som er skånsomt for øynene. De lar seg også enkelt monteres i eksisterende tak.

Her er alt du trenger å vite om downlights. 

Ideelt for små rom og leiligheter

Downlights er en type innfelt belysning som installeres i taket og lyser nedover. Downlights skiller seg fra spotter i og med at sistnevnte kommer på utenpåliggende skinner plassert i taket. De to gir noenlunde samme lyskvalitet, som er et diskret og behagelig lys, men downlights skaper et inntrykk av at lyset kommer direkte fra selve taket, noe mange foretrekker. Det gir boligen et moderne preg, og passer godt til nyere bygg. De kan brukes i alle hjemmets rom, men er kanskje aller mest populært i stuen, på kjøkkenet og på badet. 

Downlights kan også være spesielt nyttig om du ønsker å sette lys på og rette oppmerksomheten mot et spesielt objekt i hjemmet, for eksempel et kunstverk på veggen. Det at lysene lar seg dimme er også en av grunnene til at mange velger downlights, slik at du selv kan velge akkurat den stemningen i rommet du ønsker i gitte situasjoner. Siden downlights ikke tar noe av selve romplassen, er de svært ideelle i små leiligheter og trange rom. 

Les også: Hva slags lampe bør jeg velge?

Plassering av downlights i taket

Det er mange muligheter ved installering av downlights, som gjør at det er lurt å ta noen vurderinger rundt hva du ønsker og trenger. Hvor du plasserer dem vil påvirke både funksjonaliteten til lyset og utseendet i hjemmet ditt. Det er viktig å tenke på at belysningen bør være funksjonell og tilpasset dine behov, men også gå overens med din estetiske smak og ditt interiør. 

Forskjellige behov og bruksområder kan påvirke hvor lysene bør plasseres, og spørsmålene du bør stille deg er:

  • Hvilken atmosfære ønsker du? Dersom du ønsker en rolig og behagelig atmosfære i de viktigste oppholdsrommene, kan du vurdere downlights som grunnbelysning. 
  • Vil du sette fokus på spesielle objekter i hjemmet? I så fall kan du være strategisk og plassere lysene direkte over dette som aksentbelysning. 
  • Skal de være i våtromssoner? Hvis du ønsker downlights på vaskerommet, på badet og ved dusjen, krever det litt ekstra omtanke. Vann og elektrisitet kan være farlige sammen dersom de ikke er installert riktig. Få hjelp fra en elektriker for riktig plassering og montering. Her kan Elektro Experten hjelpe deg!
  • Skal de være ved speilet? Om lyset kommer rett ovenfra når du ser deg i speilet, vil det ofte ikke være flatterende. La spottene følge veggene og ikke plasser dem for nærme speilet. Spesielt om man skal sminke eller barbere seg er det viktig med godt lys som får frem ansiktet. La lyset rundt speilet treffer personen forfra, eventuelt kan du kombinere downlights med et speil med innebygd belysning!
  • Vil du lyse opp kjøkkenbenken? For matlaging kan downlights være helt ypperlig, da du får godt og oversiktlig arbeidslys. Men pass på å ikke montere lysene slik at du selv ender opp med å skygge for matlagingen. 

Les også: Slik lyssetter du hjemmet ditt

Avstand på downlights

Avstanden fra et lys til et annet kan variere avhengig av romstørrelse og bruksområde, men generelt anbefales det cirka 100 centimeter mellom hvert downlight. Dette er spesielt viktig i rom med lite dagslys eller om du har mørke farger på veggene. 

Montering av downlights i eksisterende tak

Dersom du har bodd i samme bolig en stund og merker at du gjerne skulle hatt bedre belysning i visse områder, kan downlights være løsningen. Heldigvis er de relativt enkle å ettermontere. Isolasjonssikre downlights kan monteres rett i taket uten kasse. Alt elektrikeren trenger er tilgang til taket og plass til å plassere ledninger fra strømforsyningen til lyset. Våre elektrikere kan hjelpe deg med dette. 

Dersom du har betongtak, kan ikke downlights innfelles, men også her finnes det løsninger. For eksempel kan du installere utenpåliggende downlights. Hos Elektro Experten har vi stolte og erfarne elektrikere som kan rådgi deg om plassering av downlights og utføre installasjonen for deg. Kontakt oss for en hyggelig prat!

Les mer om følgende emner:

Del på: