Dette må du huske på når du skal pusse opp kjøkkenet

Publisert: 02.05.2019

Pusse opp kjøkken

Er det på tide med en oppfriskning av kjøkkenet? Da bør du ha noen punkter klare før du går i gang med oppussingen. Ikke glem disse fire viktige stegene før du renoverer et av boligens mest brukte rom!

For mange er kjøkkenet et «alt i ett»-rom: Det fungerer både som familierom, selskapsrom, læringsarena og arbeidsplass. Vi bruker kjøkkenet til så mangt. Da er det ikke rart vi gjerne vil utforme det etter våre behov samt gjøre det til et stilig og flott sted å være.

Før du begynner å velge ut fargeprøver, fliser og ny servant bør du legge til rette for det mest optimale kjøkkenet for ditt og din families bruk. Det krever ikke mer enn fire enkle trinn før du kan gå i gang med kosearbeidet og visualiseringen av drømmekjøkkenet.

1. Tenk på din eksisterende løsning

Før du river hele kjøkkenet er det lurt å nøye vurdere den eksisterende løsningen du har i dag. Ikke bare for å notere hva som ikke fungerer og hva du ønsker å endre, men også for å finne ut hva du faktisk liker godt.

Når vi bruker et rom hver eneste dag ser vi oss gjerne blinde på utforming og funksjon. Ta deg derfor tid til å føle på hvordan det er å være og jobbe i rommet. Hvordan bruker du det? Hvordan bruker din familie det? Hva er en utfordring for barna? Hvordan drømmer dere om å bruke kjøkkenet i fremtiden? Finn også ut hva dere gjør mest av på kjøkkenet. Dersom dere vil ha store middagsselskaper rundt bordet der inne bør det legges til rette for en slik løsning. Er det heller slik at det bakes mye og lages mat i bøtter og spann kan det være fornuftig med mer benkplass.

2. Sett opp et budsjett for kjøkkenet og prioriter deretter

Etter du har vurdert ditt nåværende kjøkken er det lurt å sette seg ned for å utarbeide et budsjett. Da vet man hvor mye som kan brukes totalt på oppussingen, og kan lettere sette av deler til ulikt arbeid.

Husk at ulike fagfolk skal ha betalt for jobben de gjør, og at det ikke kun er den nye kjøkkenløsningen som koster penger. Her kan det være en idé å finne ut hva du selv kan gjøre, og hva som bør overlates profesjonelle. Kanskje du kan ta malerjobben på egenhånd, slik at du kan få et bedre resultat når det kommer til rørarbeid og den elektriske løsningen.

sett opp et budsjett

3. Kontakt fagfolk

Det er ikke alltid like lett å finne ut hvor mye arbeid som inngår i å pusse opp kjøkkenet. Da er det lurt å kontakte fagfolk som kan komme på befaring. Kanskje du ikke hadde regnet med rør som har behov for utskiftning eller et sikringsskap som må oppgraderes?

Etter en befaring vil du sitte igjen med et mye tydeligere bilde på hele prosjektet slik at du lettere kan oppnå ønskede resultater. Jo tidligere i prosessen det kobles inn essensielle fagfolk, desto lettere går som regel resten av arbeidet.

Les mer: Hvilket elektrisk arbeid kan jeg gjøre selv?

4. Klargjør det elektriske anlegget

Det bugner av elektriske gjenstander på kjøkkenet. Det er her vi har kjøleskap, fryser, komfyr og kjøkkenutstyr. Vi har også gjerne god belysning og elektrisk varme slik at det ikke skal være bitende kaldt å klargjøre middagen gjennom den norske vinteren. Med så stort behov for elektrisitet i et rom bør kapasiteten til anlegget ditt bli sett på.

Nye ovner og platetopper stiller eksempelvis større krav til bruk av strøm enn eldre modeller. Det brukes i dag også flere elektriske verktøy på kjøkkenet. Tidligere ble mye mer av matforberedelsene gjort for hånd. Få derfor en elektriker til å sjekke at det elektriske anlegget ditt faktisk tåler denne belastningen, slik at du slipper kjedelige opplevelser med strømbrudd eller brannfare på kjøkkenet.

Du kan også med fordel tenke over hvor mange stikkontakter du faktisk trenger. Som regel har norske hjem alt for få av disse til dagens bruk. Du bør ha én stikkontakt til hver hvitevare på kjøkkenet, to stikkontakter for hver andre meter med benkeplate og fire stykker ved spiseplassen. Pass på at elektrikeren får med seg dette – og uttrykk gjerne ønske om flere dersom du har behov for det.

skap drømme kjøkkenet

Nå er du klar til å ta fatt på drømmeprosjektet. Lykke til med å skape et herlig, allsidig, praktisk og deilig kjøkkenrom!

Les mer: Smart lysstyring? Ingen dum idé!

Les mer om følgende emner:

Del på: