På tide med flere strømuttak på jobben?

Publisert: 18.12.2019

Dame plugger inn ledning i strømuttak

Vi bruker strømuttak mer og oftere enn før. Når behovet for flere stikkontakter øker er det kanskje på tide at bedriften får flere av disse?

Vi får stadig nye duppedingser som krever mye strøm. I denne artikkelen skal vi skal se litt på regelverket for strømuttak, hva man bør og ikke bør gjøre og når det er på tide å bytte ut de gamle uttakene. Med de nye uttakene kommer også nye løsninger som gjør kontoret fri for skjøteledninger, og mindre brannfarlig.

Krav for strømuttak

Det er satt noen minimumskrav til stikkontakter på arbeidsplassen. Det skal være stikkontakter ved arbeidspulten, på møterom, bøttekott, WC, kantinen og ved kjøkkenbenken. Hver arbeidsplass skal ha minimum tre doble stikkontakter fordelt på to kurser. I tillegg er det krav om tre stikkontakter med dobbelt uttak pr. person

På møterom er det viktig at møtebordet har tilstrekkelig med kontaktpunkter. Kravet er to stikkontakter med dobbelt uttak pr. møtebord. I tillegg er det krav om minst to uttak for tele-/datainnganger. Av sikkerhetsmessige grunner, og for å minske snublefaren, skal ledninger frem til møtebordet føres helt frem via gulv eller gulvkanal. Det skal også være en stikkontakt med enkelt uttak pr. person i møterommene. I kantiner/spiserom er det krav til installasjon av en stikkontakt med dobbelt uttak pr 10m2.

Hva trenger man strømuttak til?

På en arbeidsplass er det mange enheter som skal ha strøm. Det viktigste er å ha god tilgang til uttak og at de er lett tilgjengelige. Listen over enheter som trenger tilgang til strøm er lang. Et knippe av disse er lader til datamaskiner, eksterne skjermer, lader til mobil, lamper, kopimaskin, kaffemaskin og tv-skjermer. Vi kunne ramset opp i en evighet. Tar du en rask titt rundt på kontoret skjønner du fort hvor mye som faktisk drives av strøm.

Flere stikkontakter – færre skjøteledninger

Alle arbeidsplasser bør prioritere flere stikkontakter og færre skjøteledninger. Skjøteledninger er som kjent en brannfelle, og spesielt på arbeidsplassen der det er fort gjort å bruke flere av dem dersom stikkontakter ikke er lett tilgjengelig. Vi ser dessverre altfor mange tilfeller av skjøteledninger som hoper seg opp på arbeidsplasser. Det som ofte skjer er at belastningen på kursen blir for stor, og det blir for varmt i ledningen.

Det første mange tenker er at de ikke kan ha flere veggmonterte stikkontakter, og at det er for lang avstand fra vegg til pulter. Det finnes heldigvis utallige gode løsninger for åpne kontorlandskap som er avhengig av kort vei til stikkontakten og flere kontakter på eller ved arbeidsplassen. Stolper med integrerte uttak er blitt veldig populært, og er også med på å skape et ryddig inntrykk. Mange skrivebord har også mulighet for kontakter direkte i bordplaten eller under selve skrivebordet, som gir alle på jobben god kontroll over ledninger og bruk av disse.

Strømuttak

Trenger dere flere stikkontakter på jobb? Ta kontakt med oss i dag, så kommer vi på befaring og hjelper dere med å tilrettelegge best mulig.

Kontakt oss

Les mer om følgende emner:

Del på: