Oppussingstips fra elektrikeren

Publisert: 26.02.2019

Elekriker på arbeid

På tide med en liten, eller kanskje stor, oppfriskning av boligen? Her er tipsene for et velfungerende hjem fra våre elektrikere.

Du tenker kanskje ikke over det, men det elektriske arbeidet har faktisk mye å si for hvordan ditt hjem både føles og fungerer. Så i tillegg til å tenke på interiør og fargevalg, ta en grundig titt på det elektriske dersom du skal gå i gang med et oppussingsprosjekt. Og hva er vel bedre en gode tips fra en i bransjen? Våre elektrikere gir deg oppussingstips som kommer til å løfte hjemmet ditt til neste nivå.

Rett belysning gir nytt liv til rommet

Når de ulike rommene i ditt hjem skal pusses opp er det ikke bare møblementet og fargene som utgjør helhetsinntrykket. Belysningen kan nemlig være avgjørende for hvordan rommet fremstår. Her er det viktig å først tenkte på hvilke farger man ønsker seg, hvor man vil plassere ulike møbler – og til slutt velge rett belysning som står til resten.

Dersom man velger mørkere farger på vegger vil disse kreve mye mer lys. Et rom kan på en side føles lunt og behagelig med mørke vegger, men er ikke belysningen rett kan det føles klaustrofobisk. Vårt tips er å ha god belysning fra ulike lyskilder, forteller Joakim elektriker hos Elektro Experten.

Han påpeker at man bør tenke over hvorvidt man vil ha en varm eller kald belysning, og at man bør få lyssatt hjørnene i rommet på en fin måte. I tillegg er det lurt å først tenke ut planløsningen man ønsker i rommet, og deretter sette inn ulike lamper. På denne måten sikrer du deg et brukervennlig så vel som attraktivt rom.

Stilrent uten rot med ledninger

Mange norske hjem opplever en mangel på stikkontakter. Når lamper skal plasseres kan det fort bli til at man tyr til midlertidige løsninger, som for eksempel skjøteledninger. Dette er ingen god løsning, da skjøteledninger kun er ment for midlertidig bruk. Benytter du deg av disse for lenge, med for mange gjenstander koblet til, vil det raskt gå for mye varme i ledningen – noe som kan være brannfarlig.

Det er heller ikke uvanlig at nordmenn har mye ledninger bak tv-en, at man leter seg blind når PC eller mobil skal lades, eller at man aldri får koblet opp nok gjenstander på badet eller kjøkkenet.

Det er et velkjent fenomen i norske hjem at stikkontakter er mangelvare. Nyere boliger har strengere krav til hvor mange stikkontakter de må ha, men eldre hjem har nok i stor grad for få. Dersom man skal pusse opp bør man også vurdere å sette opp flere – særlig der man har TV-en og/eller hjemmekinoanlegg, forteller Thomas hos Elektro Experten.

Med flere stikkontakter i hjemmet vil du oppleve at hjemmet føles mer ryddig. Du kan også vurdere å legge ledninger i kabelskjulere for å få de pakket pent og pyntelig bort.

Les også: Hvilket elektrisk arbeid kan jeg gjøre selv?

Tips til kjøkkenet

Kjøkkenet er et rom hvor mat tilberedes, og dersom området er stort nok – også fortæres. Er dette tilfellet vil du ha behov for ulike lyskilder. På den måten kan man sette en lun stemning når maten skal nytes, men samtidig ha godt nok lys under matlaging eller oppvasken.

På kjøkkenet er det viktig at du har nok strømuttak til alle de ulike kjøkkenapparatene du benytter under matlagningen. Blender, brødrister, stavmikser, og kanskje en radio? I tillegg kan det være lurt med for eksempel spotter under overhengende skap – slik at kjøkkenbenken blir godt opplyst, og heller en fin taklampe over kjøkkenbordet. Denne kan med fordel ha dimmer, og bør ikke henge lavere enn 50 cm over bordet da det er koselig å se de som sitter rett ovenfor deg.

Med rett belysning og gode elektriske løsninger vil kjøkkenet raskt bli et langt hyggeligere oppholdsrom.

Les også: Dette må du huske på når du skal pusse opp kjøkkenet!

Lyst kjøkken
Moderne kjøkken med god belysning

Tips til soverommet

På soverommet bør belysningen være justerbar forteller elektrikerne hos Elektro Experten. Dette fordi du ofte er på soverommet for å slappe av, lese en bok eller sove. Likevel vil du ha muligheten til god belysning dersom sengetøy skal skiftes, gulvet skal støvsuges eller skapene vaskes.

Soverommet skal være et tilfluktssted. Her er det deilig med belysning som kan stilles inn etter dine behov. Mange velger også matte, mørke farger på veggene – som gjør at man kan oppleve en bedre natts søvn. Det gjør ikke så mye at det ikke er fullt opplyst på soverommet, men du må ha muligheten til dette når det skal vaskes og ordnes her inne, forteller elektrikeren.

Det kan også være lettere å våkne om morgenen dersom du har en belysning som gradvis kan skrus på – slik at du hverken bråvåker, men heller ikke blir liggende og dra deg i mørket. Med smart belysning kan du få til dette på en enkel og effektiv måte.

Tips til stua

Stua er kanskje det rommet vi oppholder oss mest i. Her møtes familie og venner for å hygge seg sammen. Her synker man ned i sofaen etter en lang dag på jobb, og her spiser man helgemiddager i godt lag. I stua er det derfor viktig at man kan regulere temperaturen. Når det er mange på besøk kan man ha behov for å skru ned varmen, men er man alene kan det store rommet raskt bli kjølig – spesielt om vinteren.

Mange kan synes at gulvarme er en veldig behagelig ting i stua. Da kan man tusle over parketten barbeint om morgenen, man kan la småbarn leke på gulvet uten å være redd for forkjølelse og diverse. Med gulvvarme kan man enkelt skru varmen av eller på etter behov, forteller Thomas.

I stua er det også fornuftig med dimbare lys, samt flere lyskilder dersom stuen er stor og delt opp i ulike seksjoner. Over et eventuelt spisebord kan det henge en taklampe, på veggene er det flott med lys og i hjørner ved siden av lenestol eller sofa kan du gjerne ha et leselys.

Belysning spisebord
Taklampe over spisebord

Tips til badet

På våtrom bør du alltid ansette fagfolk når elektrisk arbeid skal utføres. Grunnet mye fukt og vann kan det være farlig å utføre arbeid i dette romme på egenhånd. På bad bør belysningen være god, men ikke ubehagelig skarp. Her barberer man seg om morgenen, påfører sminke og gjør seg klar for dagen eller kvelden.

Det er også utrolig deilig med varme i gulvet på badet – kanskje mer i dette rommet enn noe annet. Varme i gulvet gjør også at vann fordamper raskere – og kan på den måten bidra til mindre risiko for fuktskader og å skli på et glatt vått gulv.

Mange liker også å oppholde seg på badet over lenger tid for å drive egenpleie. Å stå lenge i dusjen eller ligge i badekaret etter en lang dag kan være en luksus for mange. Da er det også deilig med en belysning som kan stilles inn slik at stemningen ligger til rette for dette. Det er viktig at denne belysningen tåler varme, damp og vannsprut – og det er derfor essensielt å rådføre seg med en elektriker før du gjør noe elektrisk arbeid på badet.

Belysning på bad
Badebelysning

Ta kontakt med fagpersoner for hjelp til oppussing

Når du tar hensyn til det elektriske arbeidet i hjemmet ditt under oppussingen kommer du til å merke en stor forskjell i hverdagen. Det er ingen enkel oppgave å ta fatt på alene. Derfor kan det være verdifullt å få en fagkyndig til å komme på befaring for å kartlegge dine behov. I tillegg til å kartlegge behov er fagkyndige også oppdatert på lover og regler om oppussing som ikke alltid er like lett å forstå.

Les også: 7 ting elektrikeren vil at du skal vite!

Ta kontakt med Elektro Experten i dag for god hjelp, og enda flere gode råd.

Kontakt oss

Les mer om følgende emner:

Del på: