Er det penger å spare med LED-lys?

Publisert: 14.05.2020

Fra stearinlys til LED

LED er en forkortelse for «Light Emitting Diode» – men, hva betyr det egentlig? Og er oppfordringen til å bytte ut glødepærene dine med LED-pærer bare et utspekulert forsøk på å få deg til å bruke mer penger? Er det penger å spare med LED-lys?

Dette er spørsmål mange sitter inne med når det er snakk om lyspærer. Det kan faktisk være litt forvirrende når det snakkes om LED-lys, sparepærer, lysstoffrør og halogenpærer. Hva skal man velge? Og kan man oppnå en lavere strømregning bare ved å skifte ut lyspærene?

LED – en lysemitterende diode

LED blir på norsk ofte oversatt til lysdiode, selv om de fleste bruker akronymet LED. Lysdioden gir fra seg lys når den mottar strøm, i motsetning til gløde- og halogenpærer som benytter seg av glødetråder og/eller gass for å skape lys.

Teknologien bak LED-lys gjør dem svært energieffektive. Gamle lyspærer omsatte omlag 5 % av energiforbruket til lys – resten gikk til varme. En LED-pære vil gi deg 80 % lys for pengene.

Av miljøhensyn har tradisjonelle glødepærer blitt gjort forbudt i EU og EØS. Også halogenpærer har begynt å bli faset ut i resten av Europa og arbeidet har også begynt her hjemme i Norge. Halogenpærer skal være skiftet ut innen 2020. Grunnen til dette er skjerpede krav til energieffektivitet i lyskilder. Derfor vil det også bli stilt større krav til LED og sparepærer.

Les mer: Spar penger med smarthus

Er det dyrt å investere i LED-lys? 

For å ta den korte versjonen: Ja, det blir dyrt å skifte alle lyspærene i huset til LED-pærer. På en annen side vil dette lønne seg – også økonomisk – på lang sikt.

Det er trygt å si at de fleste av oss har en god del lyspærer i boligen, og skal du bytte alle samtidig vil dette bety en investering. Hvis du derimot skifter dem gradvis vil det ikke svi alt for mye i lommeboken på en gang, og dette er noe du hadde vært nødt til å gjøre på et tidspunkt uansett.

LED-lys
LED-lys

Sparer mer enn du betaler

Det du kan spare ved å skifte ut pærene er langt mer betydelig enn det du må betale. For det første har de mye bedre levetid enn alternativene. For det andre bruker de mindre strøm. Faktisk kan en LED-pære spare 90% av strømforbruket sammenlignet med halogen. En kvalitetspære av typen LED kan ha en levetid på 50 – 80.000 timer.

Den energibesparende effekten kommer av at de avgir samme eller bedre lysmengde med et mindre strømforbruk. Hvis du i tillegg benytter deg av dimmer eller bevegelsessensor vil de kunne vare enda lenger.

Før var det slik at dersom du skulle spare penger ved å gå ned i watt måtte du også ned i lysstyrke. Det er ingen ideell løsning, verken for øyne eller trivsel i hjemmet. Når en 4 watts LED-pære kan ha samme lysmengde som en 35 watts halogenpære er det ikke vanskelig å bestemme seg for hva som har mest positiv effekt på strømregningen.

Med andre ord er det mange penger å spare, men da må du også handle med kvalitet i tankene.

Les mer: Dette må du vite om sikringsskapet ditt

Kan man få samme fargetemperatur som ved vanlige lyspærer?

Når LED-pærer først kom på markedet minnet lyset om det du finner på institusjoner. Med andre ord – ikke det beste lyset for å skape et hyggelig og innbydende hjem. Dagens pærer er derimot langt mer sofistikerte og kan få en temperatur tilsvarende «vanlige lyspærer».

Lyset kan som sådan deles inn i tre kategorier: Varmt, nøytralt og kaldt. En LED-pære med varm hvitfarge vil ha en fargetemperatur mellom 2700 og 3000 kelvin. En glødepære har en fargetemperatur på 2700 K, og det anbefales ikke å ha en fargetemperatur høyere enn 3000 K i hjemmet. Det varme hvite lyset som er beskrevet her inneholder litt gult lys, som skaper en varmere følelse av lyset.

Mindre brannfarlig

På bakgrunn av at LED-lys ikke avgir varme på samme måte som sparepærer og lysstoffrør, kan man med trygget si at de utgjør en mindre brannrisiko.

Som nevnt tidligere vil de gamle lyspærene dine omsette omlag 95 % av energiforbruket til å skape varme. I en LED-pære er dette tallet minimert til 20 %.

Dette er et godt argument for bruk på barnerommet. Ikke bare unngår man at barn skal brenne seg på varme lyspærer, ofte vil de små sove med lyset på om natten. Med en pære som generer mindre varme øker dette sikkerheten.

Les også: Kan LED-pærer dimmes?

Les mer om følgende emner:

Del på: