Kan LED-pærer dimmes?

Publisert: 02.07.2019

Led-pærer som lyser

Myten om at LED-pærer ikke kan dimmes er fullstendig feil. Likevel er det viktig at det gjøres riktig – her får du guiden!

Mange bytter ut de gamle lyspærene med LED-pærer, og det med god grunn. Lyspærer av typen LED er svært kostnadseffektivt. En slik pære vil faktisk gi deg 80 % mer lys for pengene, vare ti ganger lenger og har en levetid på opptil 50 – 80.000 timer. Dersom du i tillegg benytter deg av dimmer eller bevegelsessensor, vil de kunne vare enda lenger.

Led-pære liggende på bakken
LED-pære

Kan alle LED-pærer dimmes?

Nei, ikke alle LED-pærer kan dimmes, men det blir stadig mer vanlig og i dag kan de aller fleste det. Det kommer stadig flere dimmere på markedet som kan justere lyset i alle typer pærer, også LED.

Hvorfor kan ikke alle LED-pærer dimmes, spør du? Det er det flere grunner til. Ofte vil lampeprodusenter lage både dimbare og ikke dimbare utgaver. Dette fordi at forkoblingen til en dimbar lampe krever mer plass. Dette gjør lampen dyrere. Mange dimmere er utviklet for tradisjonelle glødelamper. Dette byr på utfordringer, da en LED-pære krever mindre installert belastning. En 60 watt glødepære sammenlignet med en tilsvarende LED-pære vil være veldig forskjellige. LED-pæren vil nemlig kun kreve rundt 7 til 9 watt for samme lysstyrke. Derfor krever det en dimmer som kan møte denne utfordringen. Dette kan nemlig gjøre at lyset flimrer, bråker eller i verste fall blir ødelagt.

Les mer: Er det penger å spare med LED-lys?

Trenger du dimmer?

Det er stengt tatt ikke nødvendig med dimbare lamper eller dimmer. Tenk over om du faktisk skal styre lysstyrken ofte eller om du i utgangspunktet bare trenger mindre på det spesifikke stedet. Da bør du for din egen og strømregningens del heller velge en lampe med lavere wattforbruk.

Vi anbefaler dimmer og at all LED-belysning kan dimmes, ellers kan de fort gi for mye lys. Med dimmer setter du nivå som passer dere best.

Les mer: Spar strøm med smarthus

Mer energieffektivt

Det er kjent for de fleste at LED bruker mindre strøm enn glødepærene. Det mange ikke vet er at man kan redusere strømforbruket ytterligere dersom du i tillegg bruker en dimmer.

Som vi allerede har etablert, kan de aller fleste LED-lys dimmes, såfremt du tar visse hensyn når du velger dimmer og lamper. Bruk alltid det som er anbefalt på lampen, i butikken eller av elektrikeren din.

Fordi gløde- og halogenlamper fases ut vil vi med tiden ikke trenge å tenke på om lampen og dimmeren hører sammen. I mellomtiden må vi være nøye med at dimmeren og lampen er kompatible for dimming og at dette står i klartekst.

Har du allerede en dimmer installert, men er usikker på om du kan bruke denne i kombinasjon med LED-pærer? Spør elektrikeren, da vel!

Kontakt oss

Les mer om følgende emner:

Del på: