Hvilket elektrisk arbeid kan jeg gjøre selv?

Publisert: 08.01.2019

Mann og dame som skifter pære

For deg som er litt over gjennomsnittet praktisk anlagt er det ikke noe problem å gjøre mye i hjemmet selv. Og det er det ikke noe galt med! Du må bare være klar over hva du faktisk kan gjøre på egenhånd og hva du burde overlate til proffene.

Det som kan kategoriseres som «mindre arbeider» er ting du kan gjøre selv. Men, hva betyr det egentlig?

Bytte støpsel, men ikke stikkontakt!

Støpsel er en ting man enkelt kan fikse selv, men stikkontakten bør man holde seg langt unna. For ordens skyld: Stikkontakten er den som sitter på veggen, støpselet er pluggen!

Også dekselet på stikkontakten kan du skifte, men noe ut over dette skal du absolutt ikke gjøre på egenhånd. En god huskeregel er at ting som er montert fast er jobben til elektrikere.

Les mer: Dette må du vite om sikringsskapet ditt

Bevegelige ledninger

Ønsker du å bytte eller montere en varmeovn er dette helt i orden, såfremt den har bevegelig ledning og støpsel. Om du holder på å pusse opp er dette en detalj som kan gjøre mye.

Også lampetter, bordlamper og lignende kan du koble opp. Her gjelder samme hovedregel: De må ha bevegelige ledninger. På ledningen kan du også montere en ledningsbryter dersom du ønsker – bare se til at strømmen er koblet fra!

Taklampen kan du som regel fikse selv

Med mindre taklampen er en del av den faste installasjonen kan du enkelt bytte denne selv. Da kan du skifte og koble til lampene som henger i krok fra taket eller lignende. Som sagt, de kan ikke være en del av den faste installasjonen, noe som betyr at de må ha støpsel, kronklemme eller en såkalt «sukkerbit» til å koble på.

Husk at du også må ha strekkavlastning på selve ledningen – ledninger er skjøre og bør ikke belastes fysisk.

Les mer: Dette skal du forvente av en el-sjekk

Har du alt under kontroll? Sjekk listen her!

Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap, også kjent som DSB, har laget en klar liste over ting du kan gjøre selv og ikke i eget hjem eller fritidsbolig. Finner du det ikke på listen? Få en elektriker til å gjøre det. Det siste du ønsker er personskader, brann eller problemer med forsikringsselskapet.

Den fullstendige listen over hva du kan gjøre selv:
  • Skifte deksel på brytere, stikkontakter og koblingsbokser.
  • Montere og skifte varmeovner hvis de har bevegelig ledning og støpsel.
  • Koble til eller skifte topolede støpsler til og med 25 A, med og uten jording.
  • Koble til eller skifte topolede skjøtekontakter og apparatkontakter til og med 16 A, med og uten jording.
  • Koble til og reparere bordlamper, lampetter og lignende med bevegelige ledninger, herunder også ledningsbrytere.
  • Koble til eller skifte ut lamper som henger i takkrok eller lignende, som er koblet til med kroneklemme eller plugg/stikkontakt. Lampene må ikke være en del av den faste installasjonen.

Les mer om følgende emner:

Del på: