
Lamper er kanskje en ettertanke for mange når de skal innrede, men den lille eller store lyskilden kan være avgjørende for stemningen i rommet.
Det er ikke uvanlig å gå i lampefella: du har innredet et rom, valgt ut farger, møbler og tilbehør, og innser plutselig du at du vil friske opp i belysningen. En tur til lampebutikken blir brått overveldende. Store, små, hengende, vegg, tak, gulv – det finnes uendelig med lamper og lys. Valgmulighetene kan bli så mange at du ser deg blind. Dersom du er usikker på hvilken lampetype du skal velge, har vi tipsene til deg her.
Bordlampen
I de fleste boliger er det taklampen som regjerer. Enten som et bevisst valg, eller ved at den bare har hengt i taket hele tiden, og nå legger du ikke merke til den engang. Når det skal velges ut nye lamper kan bordlampen fort fremstå beskjeden opp mot lysekroner og store tøffe stålamper. Likevel må du ikke undervurdere verdien i en bordlampe. Den kan faktisk være et stort dekorelement i rommet.
Du kan få tak i bordlamper i alle slags størrelser, fasonger og farger: lek deg med former og tekstur, kontraster og symmetri. Noen velger store ruvende skjermer, mens andre lar pæren være naken. Her er det din personlige stil som bestemmer hva du ender opp med.
Siden bordlampen ofte ikke kaster ekstremt mye lys, vil den som regel være et element som skaper en koselig stemning. Perfekt til rommene du slapper av i, som stue og soverom. Barnerom kan dra nytte av en bordlampe, spesielt når ungene er gamle nok til å ville lese i sengen før de sovner.
Et kontor kan også bli mer innbydende med en flott bordlampe. Bordlampen kan også by på lys direkte mot arbeidsdokumenter, tastatur og skrivesaker, noe som skaper en lettere arbeidsdag eller kveld. Bordlampen kan i bunn og bunn brukes i de fleste rom, selvfølgelig forbeholdt at du har et ledig bord hvor den kan stå.

Les også: 7 ting elektrikeren vil at du skal vite
Gulvlampen
Gulvlampen kan være et skikkelig blikkfang, og dermed tjene to hensikter – dekor og belysning. Med en nøye utvalgt gulvlampe kan rommet for eksempel få en illusjon av større takhøyde. Gulvlampen kan rett og slett gi rommet karakter. Dersom du er på jakt etter en lampe som ikke er prangende, finnes også de som blender mer inn i sine omgivelser. Her må du spørre deg selv om du vil ha gjester som påpeker hvor flott lampen din er, eller om du vil fremheve andre gjenstander i rommet fremfor gulvlampen.
Siden gulvlampen fort kan ta opp en del gulvplass, må den plasseres i rom hvor dette er mulig. Hjørner er ideelle for slike lamper, så dersom det er mulig bør det vurderes å plassere den der. Soverom som har plass til gulvlamper kan bli ekstra koselige med en slik belysning, kontor kan få et løft med stålampen og stuer kan oppnå et unikt preg dersom du har mulighet til å sette inn en stålampe. Barnerom bør unngås frem til faren for å rase hele lampen minsker.

Vegglampen
Er du innehaver av en vegg, har du i prinsippet plass til en vegglampe. Denne herlige lyskilden kan være plassbesparende så vel som fasjonabel, og blir ofte brukt som designelement. Vegglampen kan enten gå ut fra veggen og kaste lys som en vanlig lampe, eller sitte inntil veggen som lampetter og kaste lys ned eller opp. Mange installerer vegglamper for å fremheve noe de allerede har på veggen, som kunstverker eller fotografier, og passer dermed godt inn i alle rom hvor dette er formålet.
Vegglamper klarer aldri å lyse opp hele rommet, men kaster ofte et komfortabelt lys langs nettopp veggene. Det er derfor viktig at du velger hvor du plasserer vegglampene, slik at du får lyseffekten rommet trenger. Siden et rom med vegglamper vil ha behov for andre lyskilder til å belyse hele området, er det viktig at du har plass til dette også. Er det plass, kan vegglamper installeres i alle rom.
Taklampen
De kommer i alle tenkelige størrelser, former og fasonger. Vi snakker selvsagt om den kjente og kjære taklampen. Denne belysningen er kanskje en av de aller vanskeligste å velge, siden den både skal opplyse et helt rom, se pen ut og passe til resten av interiøret. De klassiske og herskapelige lysekronene kan gjøre seg i store og åpne rom, elegante boliger og romantiske stuer og spisestuer. Røffe metallamper som henger ned i stilige ledninger kan gi et industrielt preg på rommet, mens gammeldagse lampeskjermer som henger over TV-bordet kan gi en følelse av kitsch.
Det fine med taklamper er at de som regel lyser opp rom svært godt. De kan henge lavt, høyt eller ligge helt oppunder taket. Her er det smak og plass som avgjør. De fleste rom har behov for en taklampe dersom du ønsker god belysning. Soverom kan komme unna med annen belysning, men husk at siden vi bor i nord gjør vintrene dagene korte og mørke. Dersom du skal lete etter noe i klesskapet, vaske eller rydde kan det være fint å skru på en god taklampe som bader rommet i deilig og godt lys.

Downlights eller spotter
Downlights er lys som er innfelt i taket, mens spotter ofte kommer på utenpåliggende skinner plassert i taket. I nyere tid har denne typen belysning blitt svært trendy og populær. Lysene er diskré og bedrer ofte lyskvaliteten i rommet. Mens spotter synes vil downlights skape et inntrykk av at lyset kommer fra selve taket, noe mange synes er fint.
Denne type lamper og belysning gir boligen et moderne preg, og passer godt til nyere bygg. De tar heller ikke opp noe plass, og er dermed ideelle for små leiligheter og trange rom. Downlight og spotter kan i tillegg være energibesparende sammenlignet med tradisjonell belysning.
Siden downlights og spotter opptar så liten plass kan de fint brukes i de fleste rom, og lyskvaliteten de gir gjør at de passer perfekt på bad og kjøkken.
Pass på at du kan bruke LED-pærer
Når det skal velges ut nye lamper til boligen bør du forsikre deg om at du kan bruke en LED-pære. Dette fordi tradisjonelle glødepærer av miljøhensyn har blitt forbudt i EU og EØS. Halogenpærer blir også faset ut i Europa og Norge. Innen 2020 skal faktisk alle halogenpærer av markedet på grunn av skjerpede krav til energieffektivitet i lyskilder. Derfor er det viktig at de nye lampene du velger ut kan ha en slik lyspære etterhvert, noe ikke alle design kan.
Les også: Kan LED-pærer dimmes?
Små detaljer gjør den store forskjellen, og den rette lampen kan skape et koselig, lyst, eller friskt miljø i hjemmet.