
I et land der kontrastene mellom lys og mørke er store, trenger vi å ty til andre midler for å lyse opp vinterhverdagen. Utebelysning er en effektiv måte å gjøre det på.
Det handler mye om smak og behag når det kommer til utebelysning, men en må ikke glemme den praktiske delen. Det er ikke alltid huset ditt trenger eller har behov for mye lys. Utebelysning må tilpasses både omgivelsene og naboer, men hvordan gjør man egentlig det? Her er hensynene du bør ta før du installerer utelys.
Ta utgangspunkt i fasaden på huset ditt
Det å skulle lyse opp et hus er ingen lett oppgave. Det finnes mange eksempler på dårlig belysning som gir et svakt førsteinntrykk. Lys har ofte mye større påvirkningskraft enn man tror. Har du et hus med særegne arkitektoniske detaljer er det fint å få frem disse. En rød tråd er også viktig for helheten. Kombinasjoner av ulike typer lamper og lys vil skape mer kaos enn noe annet. Det skal være behagelig å se på og det bør heller ikke være for mye av det. Lys kan gjøre enhver fasade lekker, så her er det lov å prøve seg litt frem.
Gi deg selv og gjester en varm velkomst
Inngangspartiet og oppkjørselen er de to vanligste stedene å lyse opp huset. Kanskje ikke så rart, da det tross alt er det første man ser. Her er det mange produkter og lys som kan gi en varm velkomst. Lysstopler eller pullerter finnes i utallige forskjellige stiler og farger. Disse har en viss høyde som er en viktig faktor å ha i bakhodet, da mye snø har lett for å dekke for lyset. Har du varmekabler i oppkjørselen slipper du selvsagt det problemet. For en oppkjørsel med varmekabler vil også en fin løsning være å installere up-light-spotter i bakken. Det gir et rent og eksklusivt inntrykk.
Foran inngangspartiet lønner det seg å ha jevnt fordelt lys med lyskilde på hver side av inngangsdøren og selve inngangspartiet. Formålet bør være å skape et inngangsparti og en oppkjørsel der det er lett å navigere enten fordi en kan følge lysene eller at inngangspartiet generelt er godt opplyst.
Les også: Hva slags lampe skal jeg velge?
Mer er mindre
Det kan bli for mye av det gode. For mye eller for sterkt lys kan virke mot sin hensikt og ende opp med å bli på kanten til ubehagelig. Husk å alltid å vurder sluttresultatet i mørket. Det kan være fort å glemme seg når man installerer i dagslys. Dersom du ønsker mange lamper og annet lyst bør du unngå de sterkeste pærene på markedet. Vi anbefaler å være diskret, starte i det små og eventuelt installere mer lys dersom dette er nødvendig eller ønskelig. En glemmer ofte å se hvordan lyset er for forbipasserende, naboer og ikke minst hvordan det ser ut fra stua. Har du så mye utelys at det blender tv-skjermen kan det være lurt å tone ned litt.
Utebelysning gir følelsen av trygghet
Lys har flere funksjoner enn bare å lyse opp boligen. Mange bruker det også for å holde tyver og andre uvedkommende unna boligen og eiendommen. Lys med bevegelsessensor er en effektiv måte gi inntrykk av at det er noen hjemme, og at uvedkommende blir sett dersom de beveger seg på eiendommen. Men lyset skremmer ikke bare vekk uvedkommende, men gir også følelsen av økt trygghet for dere som bor i huset. Det er ikke alle som føler seg komfortable i mørket, og utebelysning gjør at en faktisk ser det som er foran seg, og skaper trygghetsfølelsen – slik et hjem skal ha.
Vi i Elektro Experten har hjulpet mange med å installere lekre løsninger for utebelysning. Ta kontakt med oss dersom du ønsker å lyse opp vinteren.