Dette må du tenke på før skal bygge nytt hus

Publisert: 15.02.2019

Plantegninger for å bygge nytt hus

Tenker du å bygge nytt hus? Med det riktige forarbeidet, en god dose tålmodighet og dyktige fagfolk er du godt på vei.

Det er mange som kjøper seg tomt eller et hus de velger å rive, for så å bygge noe helt nytt og skape sitt nye drømmehjem. Dette er for mange den ultimate drømmen. Men, det er ikke til å legge skjul på at det er en lang prosess, og før du kan flytte inn er det mye som skal gjøres.

Vi har satt opp en liste over noen av de overordnede tiltakene som må gjøres før man kan sette i gang med byggeprosessen. Det handler om å skape best mulig utgangspunkt slik at selve byggeprosessen går smertefritt. En vil møte utfordringer på veien, men med det riktige forarbeidet, en god dose tålmodighet og gode fagfolk er du godt rustet til alt som måtte dukke opp underveis.

Riktig forarbeid

Det å skulle bygge ett nytt hus vil by på utfordringer. Du kan oppleve å møte på begrensinger på veien i form av reguleringsbestemmelsers og andre retningslinjer satt av kommunen. Sett deg godt inn i reguleringsbestemmelsene for tomten du har kjøpt eller vurderer å kjøpe. Det kan være flere retningslinjer som setter begrensninger for boligen du ønsker å bygge. Hvor stort og hvor høyt du kan bygge er to eksempler som vil avgjøre hvordan huset vil se ut. Dette bør du helst gå nøye gjennom allerede før kjøp av en eventuell tomt.

Få råd fra fagfolk

Erfaring er alfa omega når det kommer til bygging av nytt hus. Kontakt flere leverandører og entreprenører som kan være aktuelle for ditt prosjekt. Da kan du sammenligne tilbud og finne det som passer deg best både med tanke på pris og tid.

Det er mange håndverkere i spill når en skal bygge nytt hus, og man er avhengig av høy kompetanse innen bygg, rørlegger- og elektrikerarbeid. Velg håndverkere og entreprenører etter erfaring og portefølje. Valg av useriøse og uerfarne håndverkere kan koste deg dyrt i lengden, da slurv kan få store konsekvenser. Installasjon av nytt elektronisk anlegg er en omfattende jobb som er særdeles viktig for hvordan det vil være å bo i huset. Flere håndverkere har et godt samarbeid på tvers av fagfelt, så det kan være lurt å finne bedrifter som har gode referanser og erfaring seg imellom.

Arkitekttegnet hus eller ferdighus?

Det største og vanskeligste valget i byggeprosessen er gjerne å finne ut om du vil ha et arkitekttegnet hus eller ferdighus. Planleggingsprosessen og byggeprosessen er svært forskjellig sammenlignet med hverandre, og det er både fordeler og ulemper tilknyttet de to alternativene. Vi kunne skrevet om fordeler og ulemper med arkitekttegnet hus eller ferdighus over flere sider, men det handler hovedsakelig om pris, tid, særegenhet, originalitet og risiko.

Med arkitekttegnet hus har du mulighet til å skape noe unikt og eget ned til den minste detalj. Det finnes få begrensninger når det kommer til arkitektur, design, materialvalg, særegenhet og løsninger. Arkitekter kommer også med løsninger og muligheter du selv ikke trodde var mulig, og åpner en ny verden for deg hva kommer til bolig. Ferdighus er i de fleste tilfeller rimeligere grunnet at de ofte er elementbaserte som reduserer både byggetid og kostnader. Det er ikke til å stikke under stol at det er mindre planlegging også, og det medfører en lavere risiko.

Arkitekttegnet hus

Les også: Oppussingstips fra elektrikeren.

Nytt hus bør bygges for fremtiden

Tenk på fremtiden når du skal bygge nytt i dag. Vurder fremtidsrettede og nye løsninger som vil vare. Det kan for eksempel være å bygge hus av materialer som sparer deg for mye unødvendig vedlikehold. Bygg også slik at det er mulig å gjøre endringer med tiden. En vet aldri hva fremtiden bringer. Det er ikke alltid nødvendig å gjøre store endringer, men løsninger som gir mulighet for dette er noe som vil komme godt med ved behov. Enda et eksempel på et fremtidsrettet tiltak er de som velger å forsyne deler av huset med fornybare energikilder. Med solceller er du for eksempel fremtidsrettet, og kan enkelt spare både penger og miljøet.

Les også: Et smartere liv med smarthus

Skal jeg gå for smarthus?

Det er liten tvil om at smarthus er i vinden om dagen. Flere og flere går til innkjøp og gjør huset gradvis mer smart. Det er interessen og kunnskapen om energibesparende løsninger, samt enkelheten og tryggheten den gir i hverdagen som har gjort at interessen for smarthus har økt betraktelig. Uansett om du er skeptisk eller ei til smarthus bør du undersøke hvilke muligheter det gir deg. Hvem vet, om noen år er det smarthus som er standarden i norske hjem og som nevnt – bygg for fremtiden.

Elektro Experten har lang erfaring med nye bygg og prosjekter. Kontakt oss i dag dersom du skal bygge din nye drømmebolig, og ønsker håndverkere med et øye for fremtiden.

Kontakt oss

Les mer om følgende emner:

Del på: