Derfor er det lurt å ha utelys på gårdsplassen

Publisert: 11.02.2017

Hus med lys i trappeoppgangen

Har du en mørk og trist gårdsplass? Med utebelysning øker du ikke bare det estetiske uttrykket, du fremmer også sikkerhet og funksjon.

Å velge rett belysning til hjemmet er ingen enkel oppgave. Mange av oss må nok innrømme å ha brukt både tid og penger på å velge riktige lamper til huset. Når ting faller på plass lysmessig blir som regel de fleste rom mye mer trivelige og funksjonelle enn tidligere.

Vi setter pris på god belysning innendørs, men har du noen gang tenkt på hvor viktig lys er for uteområdene våre? Rett belysning til gårdsplassen kan transformere huset fra utsiden og skape etterlengtet ro og orden i livet ditt.

Lag en innbydende velkomst for både deg og gjester

Å komme hjem skal skape en god og lun følelse, både for deg og dine gjester. Dersom huset ditt ligger bortgjemt i mørket kan det fremstå lite innbydende. Det kan til og med være vanskelig å finne frem. Særlig dersom huset befinner seg i en lite opplyst gate, eller langs en dårlig belyst vei.

Ved å investere i god utebelysning til gårdsplassen din, vil både du og dine gjester føle dere velkomne hver eneste gang dere går eller kjører opp mot huset. Lys indikerer varme og liv, og er et godt tegn på at noen er hjemme. Enkelt sagt så blir huset rett og slett mer trivelig dersom utsiden er godt lyst opp.

Les også: Hensyn du bør ta når du skal installere utebelysning

Fungerer godt dekorativt

Dersom du ønsker å oppgradere fasaden til hjemmet ditt kommer du svært langt med riktig utelys. Det finnes utallige ulike belysningsmåter for hjemmets fasade og uteområde. Ved å velge en god belysning til gårdsplassen din kan du løfte førsteinntrykket folk får av å gå forbi ditt hjem.

Det er viktig å vurdere både funksjon og utseende når utelys skal velges. Du vil ha noe du selv synes ser flott ut, og som gjerne passer til husets allerede eksisterende stil og farge. Lyktestolper med et antikt preg passer for eksempel utmerket til eldre, klassiske hjem, mens mer moderne og stiliserte spotter fungerer godt til et nyere hjem.

Enklere å finne det som faller på bakken

Noen gang vært på vei opp mot huset og tatt frem nøklene bare for å miste de på bakken? I Norge er innsvøpt i mørke store deler av året. Å skulle lete frem bilnøkler, husnøkler eller annet som måtte falle på bakken i bekmørket er ikke alltid enkelt, og det skjer sjeldent på et passende tidspunkt. Har du vært på handletur og er på vei inn med både to og tre handleposer, kan irritasjonen stige dersom nøklene glipper. Da må alt slippes for at du kan lyse opp bakken med mobiltelefonen din.

Har du derimot en godt belyst gårdsplass vil dette problemet fordufte. Ikke bare er dette bra med tanke på nøkler, har du barn vil de også lettere finne leker og andre småsaker som kan ha falt ut av dårlig lukkede sekker eller lommer. Om vinteren kan du enkelt gå ut igjen dersom du oppdager at en lue er borte fra minstemann, eller hvis et av barna plutselig bare har én hanske på seg. Mye mindre mas og kjas rundt om i mørket med andre ord!

Bedre sikkerhet med utelys

En godt opplyst gårdsplass kan være et flott sikkerhetstiltak, og det på flere måter. Har en vinternatt bragt med seg minusgrader og ført til en iset vei, vil morgenturen ut til bilen bli mye tryggere dersom du kan skru på utelys og se hvor du går. Når du kjører til eller fra huset kan du også lettere få øye på dyr. Eller rett og slett se veien bedre slik at du ikke treffer en kant, postkasse, busk eller et husdyr.

God utebelysning vil også forhindre at uvelkomne gjester har muligheten til å luske rundt huset ditt uten at du ser dem. Det skaper et større hinder for innbruddstyver, fordi de får et innrykk av at det er noen hjemme. Dermed reduseres også risikoen for innbrudd og hærverk.

Les også: Hvilket elektrisk arbeid kan jeg gjøre selv?

Dersom du er usikker på hvilken type utebelysning som passer til din gårdsplass eller har behov for hjelp til riktig installering av utebelysningen din, er det bare å ta kontakt med oss!

Kontakt oss

Les mer om følgende emner:

Del på: