
Om du skal legge elektrisk gulvvarme kan det være fristende å gjøre hele jobben på egenhånd. Dette er derimot ikke lurt, da dette kan få store konsekvenser. Ikke bare kan du skade deg selv eller de du er glad i, men det kan komme tilbake å hjemsøke deg hvis du skal selge boligen din.
Det er lett å tenke at det å gjøre jobben med å installere gulvvarme selv vil spare deg for mye penger i oppussingen. Det er dessverre ikke riktig hvis du tenker i et langsiktig perspektiv. Strøm er farlig, og det er en grunn til at det er strenge regler knyttet til installering av elektrisk anlegg. Dette gjelder spesielt sterkstrøm.
I tillegg er det verdt å nevne at dokumentasjon på utført arbeid er viktig å ha. Seriøse elektroentreprenører sender alltid dokumentasjon.
Bryter loven
Det går rykter om at du kan legge varmekablene selv, for så å få en elektriker til å gå over og koble det til det elektriske anlegget. Dette er ikke tilfelle. Som privatperson har du verken lov til å legge, montere eller koble til fastmonterte varmekabler. Selv om du får kjøpt varene på butikken betyr ikke det at du har full frihet til å gjøre jobben selv.
Er du lur så sikrer du at alt er klargjort før elektrikeren kommer. Slik kan du spare penger når du skal legge elektrisk gulvvarme. Det forberedende arbeidet kan du nemlig gjøre selv. Så snart det elektriske arbeidet starter må du som sagt ta en telefon til elektrikeren din.
Sammenlignet med andre installasjoner er elektrisk gulvvarme en lav kostnad og arbeidet tar ikke lang tid.
Les mer: Hvilket elektrisk arbeid kan jeg gjøre selv?
Økonomiske konsekvenser
I noen tilfeller er man nødt til å faktisk rive hele gulvet når varmekabler er lagt på egenhånd. Grunner til dette er enten at kablene slutter å fungere, eller at man ved en kontroll fra el-tilsynet får beskjed om at det er ufagmessig utført.
Det koster mer penger å utbedre feil på varmekabler enn det ville kostet å bare få jobben gjort skikkelig fra start.
Du kan også risikere å få varmegang i gulvet. Dersom det er tilfelle vil dette være brannfarlig. Dermed må du utbedre feilen før det går galt. Og dersom det skulle begynne å brenne vet vi alle at det å fikse opp etter en brann ikke er spesielt gunstig økonomisk. Om forsikringsselskapet i tillegg kan bevise at feilen er selvforskyldt, altså at du har gjort arbeidet selv, kan du risikere at forsikringen forkortes. Da vil du i verste fall ikke få dekket skadene!
Viktig med dokumentasjon
En seriøs elektriker vil aldri koble til en varmekabel det ikke foreligger samværserklæring på legging av varmekabelen.
«Men, jeg har jo lagt kablene under betong – og betong brenner jo ikke!» tenker du kanskje. Kablene til varmekabler går ofte opp i veggene, og der kan skader oppstå.
Dersom du på et senere tidspunkt skal selge boligen din vil alt av slikt arbeid måtte dokumenteres. En elektriker vil ikke kunne stå inne for arbeid du har gjort selv, og du vil dermed stå ansvarlig for eventuelle skader som oppstår i ettertid. Det kan også ha en avskrekkende effekt på en eventuell kjøper.
Les mer: Slik kan du spare penger med smarthus
Sikkerhetsmessige konsekvenser
Det skal ikke mye fantasi til for å kunne se for seg at ufaglærte kan være uheldig og få strøm i seg ved montering av elektrisk gulvvarme. Dette kan for eksempel skje ved at når man kobler til anlegget før utstyr som ikke skal ha strøm får det. Dette kan ha store fysiske konsekvenser, og i verste fall kan du dø.
Hvis du får strøm i kroppen kan du risikere å få både ytre og indre forbrenninger, hjerte- og pusteproblemer og nyresvikt. Det kan oppstå senskader etter et skikkelig sjokk.
Også brann er en risiko om du velger å gjøre en slik jobb selv. Flammer og farlige gasser som oppstår ved brann kan ha fatale konsekvenser. Slett arbeid fra din side går ikke lenger bare ut over deg selv, men også familien og naboene dine.
Så, for deg som vurderer varmekabler eller varmefolie for å skape et hyggelig og behagelig innemiljø – ring elektriker og la de ta jobben! Det vil lønne seg i det lange løp.