Derfor bør du bytte ut skrusikringene med automatsikringer

Publisert: 18.03.2019

Automatsikringsskap

I dag er det vanligste å ha automatsikringer i sikringsskapet. Selv om ikke gammeldagse skrusikringene installeres i nye boliger i dag, er det mange eldre boliger som har dem. Er du en av de mange nordmenn som har slike bør du vurdere å bytte dem ut.

I dag er det vanligste å ha automatsikringer i sikringsskapet. Selv om ikke gammeldagse skrusikringene installeres i nye boliger i dag, er det mange eldre boliger som har dem. Er du en av de mange nordmenn som har slike bør du vurdere å bytte dem ut.

Nymotens sikringer, gammeldagse sikringer eller en salig blanding. Ingen av alternativene er spesielt unormalt i norske hjem, men det er et av dem som er langt sikrere enn de andre. Det er nemlig ikke tillatt med skrusikringer i ny boliger – men det er ingen krav om at de gamle må byttes ut i eldre boliger.

Hva er forskjellen på skru- og automatsikringer?

En sikring skal hindre at det oppstår brann eller teknisk ødeleggelse i forbindelse med overbelastning eller kortslutning av det elektriske anlegget.

Ved overbelastning av skrusikringer, eller smeltesikringer som det heter, vil en sølvtråd trukket gjennom sikringen smelte når sikringen overbelastes og blir varm. Når en gammeldags sikring har gått vil sikringen «sprette ut» og det vil være enkelt å se hvilken sikring som har tatt kvelden.

Automatsikringen bruker mekaniske og elektromagnetiske reksjoner til å koble ut strømkretsen ved en eventuell overbelastning eller kortslutning. Da vil automatsikringen slå ut og du vil kunne dette den i funksjon igjen ved å vippe den tilbake på plass. Etter at årsaken til at sikringen slo er undersøkt og utbedret selvfølgelig.

Automatsikring, nærbilde
Automatsikring

Les mer: Dette må du vite om sikringsskapet ditt

Mer varmegang i gamle sikringer

Eldre boliger har ofte skrusikringer og det stilles ikke krav til at disse må byttes ut. Likevel er det verdt å merke seg at varmegang i skrusikringer er en gjenganger, og er i mange tilfeller en brannfelle.

Dersom du har skrusikringer i hjemmet bør disse sjekkes jevnlig etter varmegang, svart farge eller svidd lukt. Gamle sikringer er ofte ikke tilpasset dagens bruk og elektriske apparater. Det er ikke uvanlig å se et sikringsskap med både nye og gamle sikringer om hverandre, da man ofte ikke bytter ut hele anlegget når man bygger ut. Det kan være en fordel å skifte ut alt først som sist.

Automatsikringer langt sikrere

Det store spørsmålet er om smeltesikringer er farlige i seg selv? Det trenger de ikke nødvendigvis å være, men sammenlignet med sikkerheten du får med automatsikringer bør valget være enkelt. Automatsikringer er mer sikkert mot brann og minsker sjansene for støt.

En annen fordel med automatsikringer er at du ikke trenger å bytte dem ut dersom de skulle ryke. Dersom du skal bytte ut gamle sikringer med nye vil du sannsynligvis få anbefalt å legge opp nye kurser i samme vending, da de gamle skrusikringene tålte en større belastning enn dagens sikringer. Ved å fordele belastningen over flere kurser vil du få et tryggere hjem.

Les mer: Hvilket elektrisk arbeid kan jeg gjøre selv?

Ikke klar for overgangen?

Det kan hende at ikke tiden eller økonomien strekker til for å bytte ut sikringsskapet. Det er kanskje heller er noe som må spares til på sikt. Derfor er det lurt å gjøre noen ekstra grep for å sørge for at det gamle skapet er så sikkert som mulig.

  1. Husk å skru til sikringslokkene minst én gang i året.
  2. Aldri sett inn større sikringer enn det som står i kursfortegnelsen.
  3. Sjekk sikringsskapet ofte og vær på vakt etter varmegang. Lukt, føl og se.
  4. Ta kontakt med elektriker så snart som mulig dersom de ser misfarginger eller lignende. Ikke begynn med arbeidet selv.

Kontakt oss

Les mer om følgende emner:

Del på: