7 tips for å spare strøm

Publisert: 06.12.2016

Strømmast i solnedgang

Den dumper ned i postkassa titt og ofte, og er aldri morsom å åpne. Vi snakker selvfølgelig om strømregningen. Her er 7 tips som kan gjøre den litt lavere fremover og hjelpe deg med å spare strøm. 

Det trenger ikke være så vanskelig å oppnå en litt lavere strømregning. Dersom du står litt fast og ikke vet hvor du skal starte er dette tipsene for å spare strøm for deg!

1. Spar strøm med LED

De fleste har merket seg fordelene med LED-lyspærer. Denne pærevarianten er nemlig svært kostnadseffektiv, og vil kunne gi deg omlag 80% mer lys for pengene, sammenlignet med eldre pærer. I tillegg varer LED-pærer ti ganger lenger, og fungerer ofte i mellom 50-80.000 timer. Installerer du en dimmer eller bevegelsessensor vil de kunne vare enda lenger. Her er det med andre ord penger å spare, dersom du ikke allerede har gått over til LED-pærer.

Les også: Er det penger å spare med LED-pærer?

2. Mer smidig strømregning med smart varme- og lysstyring

I en travel hverdag er det fort gjort at lys her og der blir stående på, selv etter at vi har forlatt rommet eller huset. Jo flere dere er i familien, desto vanskeligere er det kanskje å sørge for at alle husker å skru av lyset. Det er heller ikke uvanlig å la varmen i huset stå på hele døgnet, selv om man er på jobb, på besøk hos venner eller sover.

Dersom dere installerer smart lysstyring blir det enkelt å holde kontroll på husets belysning, og dermed også strømregning. Med en hovedbryter enkelt tilgjengelig vil du kunne skru av alt du ikke trenger når du er ute av huset, eller legger deg for kvelden.

Installerer dere også smart varmestyring kan husets temperatur automatisk senkes om kvelden, når dere går på jobb eller dersom et vindu er åpent for å lufte ut av rommet. Varmestyring kan kontrollere både vannbåren varme, varmekabler og panelovner. Skal du reise vekk? Da kan smart varmestyring slå av varmen mens du er bortreist, og begynne oppvarmingen rett før du er tilbake dersom du ønsker et varmt hus å komme hjem til. Her er det definitivt penger å spare.

3. Vask smartere – spar strøm!

Mye vaskes i en alminnelig husholdning. Både det du lager maten med, det du spiser av, det du har på deg og din egen kropp.

Vi kan begynne med det de fleste snakker om når det kommer til å spare energi og vann – dusjen. Dersom du er villig til å ofre en god, lang og varm dusj for noen minutter i lunket vann kan dette spare deg flere kroner. Installerer du en sparedusj kan du også ende opp med en mindre strømregning enn tidligere. Skru gjerne av vannet når du pusser tennene eller barberer deg for enda større sparepotensiale.

Når det kommer til oppvasken kan det virke som om håndvask krever mindre energi. Dette er ikke nødvendigvis sant med dagens energibesparende oppvaskmaskiner. Du bruker nemlig mer vann for hånd enn hva nyere maskiner gjør, og vannet i maskinen varmes opp mye raskere enn vannet i springen. Kopper og kar blir også renere i maskinen enn i kummen.

Ikke nok med det – du sparer jo også masse tid ved å bruke oppvaskmaskinen enn manuelt arbeid.

Når det gjelder klesvasken kan det være energibesparende å vaske det du kan i kaldt vann på en kortere syklus. Undertøy, håndklær og sengetøy bør selvfølgelig vaskes på minst 60 grader, men annet tøy kan med fordel vaskes med kaldt vann. Ikke bare sparer du strøm med kjøligere vann, du behandler også tøyet ditt mer skånsomt, noe som øker holdbarheten til plaggene.

4. Skru av ovn og komfyr litt tidligere enn du tror du må

Et lite knep for å spare strøm kan være å sku av ovnen eller komfyren litt tidligere enn du pleier. Det er ikke uvanlig at det tar litt tid før ovn og komfyr kjøler seg ned etter bruk.

Se an hva du lager, og vurder situasjonen. Kan du skru ned eller av varmen, vil det kunne lønne seg i det lange løp. Lager du noe med egg kreves det for eksempel svært lite varme for et godt resultat. Prøv deg litt frem og finn ut hva som virker best på ditt kjøkken.

5. Standby stjeler strøm

Dårlig på å dra ut mobilladeren fra sokkelen? Ikke flink til å koble fra den bærbare laptopen eller nettbrettet når det har ladet seg til 100 prosent? Eller er du kanskje ikke så god til å skru digitale enheter helt av? Selv om standby sparer mer strøm enn å la elektronikk stå helt påskrudd, er det fremdeles en strømstjeler. Ønsker du en litt lavere regning kan standbystrøm være et fint sted å starte.

For en rask og enkel løsning kan du vurdere å koble alle dingsene til en strømrekke med en bryter som du kan slå av og på. Dermed er det enkelt å sørge for at alt blir ordentlig skrudd av etter bruk.

6. Lær barna

Det krever litt samarbeid for å spare penger som en familie. Det hjelper lite at kun mor eller far strammer inn egne tøyler dersom alle andre fortsetter forbruket for fullt. Lær barna verdien av penger, og forklar hvorfor det er viktig at dere jobber sammen for å spare strøm. En lavere strømregning kan jo til og med kanskje resultere i en hyggelig familieaktivitet dersom dere sparer nok!

7. Bruk naturlig lys når du kan

Lange og mørke vintre fører med seg høyere strømregninger enn ellers, men vi er også velsignet med sommerdager hvor lyset varer til langt på natt. Selv om du blir nødt til å bruke mer strøm til belysning på vinteren, vil du på sommeren slippe dette problemet. Har du gode vinduer med bra lysforhold bør du prøve å benytte deg av naturlig lys så langt det lar seg gjøre.

Lyst til å lære mer om strømsparing? Vi hjelper deg gjerne!

Kontakt oss

Les mer om følgende emner:

Del på: