
Gulvvarme er en god investering, og det er det mange grunner til. Her er en oversikt over seks av dem.
Følelsen av nakne føtter mot et lunt gulv er noe de fleste setter pris på. For oss her i det kalde nord er varmekabler den perfekte oppvarmingsmetoden for bad, kjøkken, en gang fylt med våte sko, og andre rom i hjemmet. Her er noen gode argumenter for å velge elektrisk gulvvarme når du pusser opp!
1. Bedre effekt med gulvvarme, selv med lavere temperatur
Visste du at man med varmekabler kan senke romtemperaturen med én til to grader og ikke kjenne noen nevneverdig forskjell? Det gjelder dersom du har brukt panelovner tidligere. Dette gir en lavere strømregning, fordi du senker strømforbruket betraktelig i det lange løp!
Grunnen til at man ikke merker noen forskjell er at du med gulvvarme får en jevnere oppvarming som kommer fra gulvet og stiger oppover i rommet.
2. Frigjør plass
Vi kjenner alle problemstillingen: Du ønsker å ommøblere, og har et veldig klart bilde over hvordan det skal se ut. Problemet er at ovner og andre oppvarmingskilder setter en stopper for visjonen. Med elektrisk gulvvarme har du en usynlig oppvarmingskilde som frigjør gulv- og veggplass!
Du unngår også at møbler eventuelt står «i veien» og stenger for den behagelige varmen.
3. Sikrere for barna
Mange av oss ble fortalt som liten med en litt streng tone om at man må ikke ta på ovnen! Gulvvarme er ikke bare praktisk, det er også et mer barnevennlig alternativ til panelovner. Med varmekabler unngår du brente fingre på poden.
Les også: Oppussingstips fra elektrikern
4. Full kontroll på varmen
Som regel vil man når man installerer varmekabler også ha en tilhørende termostat. Da kan temperaturen reguleres etter ditt behov! Det er ikke bare økonomisk, det vil også i mange tilfeller være helt nødvendig. Hvis varmen skal ligge under tregulv vil ikke gulvene tåle mer enn 27 grader – så da er det viktig å kunne ha god oversikt.
5. En jevn og komfortabel temperatur
Elektrisk gulvvarme er et lavtemperatursystem. Det betyr at temperaturen på selve gulvflaten er lavere enn overflaten på en panelovn. Men, på grunn av den store overflaten vil du bedre dra nytte av varmen.
Fordi varmen stiger opp, fordeles varmen fra gulvet og gir en jevn fordeling. Andre oppvarmingskilder vil ofte sende varmen oppover slik at det blir varmest oppunder taket. Det betyr ikke at det er dumt å ha en kombinasjon av flere varmekilder, men man burde i det minste vurdere gulvvarme fremfor andre alternativer.

6. Vedlikeholdsfritt
Elektrisk gulvvarme samler ikke støv! Dette gir et bedre innemiljø, og fordi varmen ligger under gulvet vil du spare tid på å vaske ovnene fri for støv. Støv i store mengder utgjør nemlig en stor brannfare. I tillegg vil gulv med varmekabler under tørke raskere. Det er ikke så dumt, spesielt på baderommet. Da unngår du i høy grad å legge forholdene til rette for at mugg og andre allergifremkallende organismer får fritt spillerom.
Husk at du ikke skal installere varmekabler selv!
For en som er praktisk anlagt er det lett å tenke at det å legge varmekabler ikke er noe problem. Det går rykter om at du kan legge varmekablene selv, for så å få en elektriker til å gå over og koble det til det elektriske anlegget. Dette vil seriøse elektrikerbedrifter ikke gjøre.
En installatør har ikke lov til å koble til installasjoner utført av ufaglærte, da dette er forskriftsstridig. Kabler og ledninger må ha riktig kapsling, isolering og jording. Velger man å gjøre det selv er det risiko for kortslutning, støt og brudd i varmekablene.
Les også: Derfor bør du ikke installere varmekabler selv!
Du kan også risikere å få varmegang i gulvet. Dersom det er tilfelle vil dette være svært brannfarlig. Dermed må du utbedre feilen før det går galt. Om det skulle begynne å brenne og forsikringsselskapet kan bevise at feilen er selvforskyldt, altså at du har gjort arbeidet selv, kan du risikere at forsikringen forkortes. Da vil du i verste fall ikke få dekket skadene!
Dokumentasjon på utført arbeid
Seriøse elektroentreprenører sender alltid dokumentasjon på utført arbeid. Det er viktig å ha! Spesielt når du eventuelt skal flytte eller du får kontroll fra el-tilsynet. Mangel på dokumentasjon har som regel en avskrekkende effekt på en potensiell kjøper.
Det koster mer penger å utbedre feil på varmekabler enn det ville kostet å få jobben gjort skikkelig fra start.