4 tegn på at det elektriske anlegget trenger en kontroll

Publisert: 08.09.2020

elektrisk kontroll på anlegg

Å vedlikeholde det elektriske anlegget i boligen er helt essensielt for å sikre et trygt og godt hjem.

Vi lever i et samfunn som krever mye strøm – både på jobb og i privatlivet. I vanlige norske familier brukes det mye tid på skjermtitting. Flere i husstanden har smarttelefoner som trenger ladning, og ja, kanskje til og med familiebilen har blitt elektrisk? Jo mer strøm din familie bruker, desto viktigere er det at dere påser at det elektriske anlegget i boligen er vedlikeholdt og i god form.

Dersom det elektriske anlegget ikke holder stand kan det øke risikoen for boligbrann, men det finnes flere tegn dere kan se etter, som tyder på at det elektriske anlegget trenger en kontroll. Her er 4 vanlige tegn på at det kanskje kan være på tide med en kontroll av det elektriske anlegget:

1. Det er over fem år siden sist

Alderdom sliter på det meste, også det elektriske anlegget. Det er utrolig viktig å sørge for at anlegget sjekkes og vedlikeholdes regelmessig, men de fleste trenger ikke å kjøre fulle kontroller hvert eneste år. Det er helt vanlig å få utført kontroller av det elektriske anlegget hvert tredje, femte eller tiende år.

Likevel skjer det som regel mye i en bolig i løpet av årene – spesielt i moderne og teknologiske samfunn. Dersom det er mer enn fem år siden siste el-kontroll kan det være fornuftig å få sjekket anlegget igjen. Dette gjelder spesielt for de som har økt bruken av elektrisitet de siste årene.  

2. Sikringen går ofte

Dersom du bor i et hjem hvor sikringen går svært ofte, og du aldri kan bruke hårføneren og støvsugeren samtidig, eller du må vente med å sette på tørketrommelen til vaskemaskinen er ferdig, da er det mest sannsynlig noe galt med det elektriske anlegget. I nyere hjem skal det ikke være slik fordi større apparater skal ha hver sin kurs.

Det er ikke bare plagsomt at sikringen går til stadighet, men det kan også være en indikasjon på at du ikke bor i en trygg bolig. Dersom sikringsproblemene dine kommer som resultat av en feil på det elektriske anlegget vil dette bety at du bor i et hjem hvor det er økt brannrisiko. Føler du at noe ikke er som det skal bør du utvilsomt få dette undersøkt av flinke fagfolk.   

Les også: Derfor bør du bytte ut skrusikringene med automatsikringer

3. Oppussing eller familieforøkning har økt bruken av stikkontakter og skjøteledninger

Hvis du har oppgradert hjemmet kan det hende TV-en har blitt større, eller at dere har gått til anskaffelse av nye høyttalere. Eller kanskje dere har fått barn som nå begynner å bruke egne PC-er, eller har behov for å lade telefonene sine regelmessig. I dag er det også svært mange nordmenn som investerer i elbil, og med det ønsker også flere å ha egne ladestasjoner hjemme.

Mange familier opplever på et eller annet tidspunkt et større behov for flere stikkontakter og skjøteledninger. Uansett om det kommer av oppussing, oppgradering av elektriske eiendeler eller familieforøkning. Dette kan være svært energikrevende for det elektriske anlegget, og dere bør absolutt sørge for at det kan takle den økte pågangen. Derfor kan det være en god idé å få utført en kontroll av anlegget etter slike endringer i hjemmets infrastruktur.

4. Dere har nettopp kjøpt ny bolig  

Man bør alltid gå nøye gjennom boligprospektet før man kjøper en ny bolig. Her bør det komme frem informasjon om standarden på det elektriske anlegget, samt når siste kontroll ble utført. Hvis det er lenge siden dette ble gjort kan det være en god idé å få undersøkt anlegget så snart som mulig, slik at du og din familie kan sove trygt om natten, uten ubehagelige eller regelrett farlige overraskelser eller opplevelser.

Les mer: Dette må du tenke på før skal bygge nytt hus

Dersom din nye drømmebolig også har fått utført en del elektrisk arbeid den siste tiden, men ikke hatt en etterkontroll av det elektriske anlegget, kan det også være på sin plass å få dette sjekket. Da vet du at anlegget tåler alle de endringene som har blitt gjort. Det er spesielt viktig med en slik sjekk dersom endringer har blitt gjort av tidligere boligeiere, og ikke av sertifiserte elektrikere.

Velg dyktige elektrikere til å utføre el-kontrollen

Når det skal utføres en kontroll av det elektriske anlegget gjelder det å velge gode fagfolk med lang erfaring. Da er du sikret at eventuelle feil oppdages uten problemer. Elektro Experten har over 15 års erfaring som elektroinstallatør og har mange dyktige ansatte. Vi leverer alltid forskriftsmessige anlegg, og møter alltid opp til avtalt tid. Kontakt oss dersom du trenger en kontroll av ditt elektriske anlegg, eller dersom du har noen spørsmål.

Kontakt oss

Del på: