Utendørs stikkontakt


Vi monterer stikkontakter – inne og ute!

En utendørs stikkontakt er få forunt. Det er en essensiell del av mange oppgaver som gjennomføres ute i det fri. Dersom du skal lade elbilen, ha musikkanlegg på verandaen eller bruke høytrykkspyleren må man ha tilgang til strøm.

Det er mange ting å ta hensyn til dersom man skal installere et utestøpsel. Først og fremst må man huske at dette ikke er arbeid som skal utføres av noen andre enn en elektriker som er ansatt i en installatørbedrift. Det er ulovlig og kan gå riktig galt dersom du prøver å installere uttaket på egenhånd.

Våre elektrikere leverer tjenesten med høy standard, elsikkerhet i høysetet og etter gjeldene elforskrifter.

 

Sjekkliste for utendørs stikkontakt:

  • Det er påbudt med jordfeilbryter i sikringsskapet ved installasjon av denne typen stikkontakt. Dette gjelder forøvrig også ved installasjon på bad og våtrom. Alle nyere bygg og hus har som regel dette allerede, men spør heller en gang for mye enn en gang for lite.
  • Stikkontakten må være beskyttet mot vanninntrenging. Kravet ligger på IP44 i tetthetsgrad.
  • Det er ingen krav med tanke på minstehøyde for stikkontakter utendørs. Det er allikevel en anbefalt høyde på 1 til 1,5 meter for å minske sjansen for mekaniske påkjenninger, unngå snø og lignende.
  • Det er en fordel at ledningen går inn i stikkontakten fra undersiden for å unngå at vann renner inn. Det er også viktig at utestikket har et dreneringshull i bunnen slik at vann fra en eventuell lekkasje eller ved kondensering kan renne ut. Du ønsker ikke at fuktighet i stikkontakten din skal fryse til is eller forårsake en kortslutning.
  • Et halvrør bør legges rundt ledningen for beskyttelse, spesielt om ledningen er lagt nedenifra. Det er en rimelig og liten investering du ikke vil angre på i etterkant.
  • Det finnes flere ulike utestøpsler du kan velge mellom. Vi anbefaler en sprutsikker stikkontakt med klapplokk. Vurder også behovet for barnesikring av stikkontakten og lås.

Ta kontakt med oss i dag for en prat om din installasjon av utendørs stikkontakt. Vi har gode råd med tanke på plassering og hva som vil møte dine behov.