Slik kan du spare strøm med smarthus

Publisert: 10.07.2019

smarthus stryring

Har du en smarttelefon kan du ha smarthus! Fremtidens hus er smarte, og i vårt langstrakte land har allerede 26,3% sett lyset og tatt steget inn i fremtiden. Ikke bare er det miljøvennlig og komfortabelt, du kan også spare strøm. 

Vurderer du å gjøre huset ditt til et smarthus? Da er du ikke alene. Innen 2020 er det forventet at over halvparten av alle hus i Norge vil benytte seg av smarthus-teknologi. Hvorfor? Fordi det gir deg full kontroll – også på strømforbruket ditt.

Full styring med smarthus

Med mobiltelefonen din og ved hjelp av ulike apper kan du styre de fleste apparater i hjemmet ditt. Lys, varme, TV og musikkanlegg – ja, får rett og slett full kontroll via en app! Det er bare fantasien som setter grenser på hva som kan styres.

De fleste smarthus-løsninger gir deg tilgang til en såkalt «masterknapp». Med denne kan du slå av alt utstyr som ikke trenger å stå på når du ikke er hjemme.

Du kan også forhåndsinnstille ulike lys- og varmestyrker knyttet til forskjellige deler av døgnet eller året. Du kan for eksempel stille inn en lavere temperatur i huset når du er på jobb eller skole, og en temperaturøkning rett før du kommer hjem igjen.

Les også: LED-lys – dette må du vite

Oversikt i app!

Med for eksempel xComfort vil du kunne analysere hva som bruker mest strøm, og kutte forbruket på det som mest bidrar til den høye strømregningen deretter. Det er ikke alltid lett å vite hva som drar strøm, på hvilket tidspunkt du bruker mest og når du kan redusere strømbruken på en enkel og grei måte.

x-comfort app
Få oversikt i appen

Varmestyring – strømregningens beste venn

Det er ingen hemmelighet at oppvarming er synderen når strømregningen er høy. Hvis du derimot kan styre elektrisk oppvarming i hjemmet kan du kutte kostnadene drastisk.

Varmestyringen kan kontrollere både panelovner, varmekabler og vannbåren varme. Du kan til og med lære huset ditt å tilpasse seg etter temperaturen ute. Tidligere nevnte xComfort aktiverer for eksempel varmen tidligere når det er kaldere ute, slik at innetemperaturen er behagelig.

Dette gir ikke bare strømsparing ved sone- og tidskontroll, det gjør også hjemmet behagelig døgnet rundt. Denne stiller du selvfølgelig inn etter din egen komforttemperatur!

Les også: Derfor bør du ikke installere elektrisk gulvvarme selv

Sparer strøm når du er bortreist

Det å ha på full effekt døgnet rundt er ingen miljøvennlig tankegang, men det kan være veldig fristende å slippe å komme hjem til et iskaldt hjem etter jobb eller ferie. For å spare miljøet og spare strøm kan du gjøre så strømmen slår seg av og på automatisk. Om du har et intelligent hus kan du enkelt slå på varmen tidligere eller senere enn det som er forhåndsinnstilt.

Nye strømmålere

Innen 1. januar 2019 vil alle strømmålere byttes ut i Norge, slik det er blitt gjort i Sverige og Danmark. De nye smarte strømmålerne vil legge til rette for nye muligheter, noe som betyr at det vil bli enklere å benytte seg av smarthus-løsninger. Ved inntoget av de nye strømmålerne vil dette også legge til rette for at strømmen kan bli dyrere i gitte perioder – som for eksempel rett etter arbeidstid. Derfor vil det være ekstra gunstig å kunne legge inn besparelser og bruke mindre strøm i akkurat disse periodene. Et godt eksempel på dette kan være at el-bilen kun lades sent på kvelden og utover natten.

Tilbydere av smarthus-systemer, slik som HomeControl, forventer at de som tredjepart skal kunne utnytte seg av de nye automatiserte strømmålerne i nær fremtid. Ved å kunne følge med på strømforbruket i sanntid vil du også kunne styre strømforbruket ditt.

Det er med andre ord spennende tider i vente hva gjelder smarthus og teknologi til hjemmet. Her er det bare å henge seg på, for det finnes nærmest ikke grenser for smarte løsninger til din bolig.

Kontakt oss

Les mer om følgende emner:

Del på: