Huskelisten for deg som skal sjekke det elektriske anlegget ditt selv
Publisert: 29.12.2017

Som huseier er du ansvarlig for at det elektriske anlegget ditt er i god stand. Dette gjør du ved å gjennomføre regelmessig el-sjekk utført av profesjonelle, men det er mye du kan gjøre selv også.
Hvordan står det til med det eklektiske anlegget ditt – egentlig? Sjekk selv, da vel! Finner du noe mistenksomt, kontakter du elektriker og får fikset problemet. På den måten kan du sove godt om natten.
Bruk sansene
Det er mye som kan avsløres kun ved å se, lukte og føle. Det betyr ikke at du skal stikke fingrene inn i sikringsskapet, men du kan føle etter varmegang, se etter eventuell misfarging og lukte om noe lukter svidd. Dette er de klareste symptomene på om noe er galt i sikringsskapet – selve hjertet i ditt elektriske anlegg.
Om sikringene dine ofte slår ut er det verdt å ta en kikk i sikringsskapet. Legg en håndflate på skapdøren og kjenn om den avgir mye varme. Hold deretter hånden fremfor sikringene og kjenn etter der. Se om det er tegn til misfarging noe sted i skapet eller om det lukter brent. Knitring i sikringsskapet er også viktig å lytte etter. Finner du én eller flere av disse feilene i skapet ditt, bør elektriker kontaktes øyeblikkelig.
Les mer: Dette skal du forvente på el-sjekk
Sjekk jordfeilbryter eller overspenningsvern
Når du først sjekker sikringsskapet bør du se at alt er som det skal med jordfeilbryteren og overspenningsvernet. Dette er også en av de tingene du kan gjøre selv – og bør gjøres regelmessig!
Jordfeilbryteren skal koble ut strømmen automatisk dersom det skulle oppstå en feil i det elektriske anlegget eller apparater du har i hjemmet ditt. Dette skal sørge for at det ikke oppstår brann som følge av feil i det elektriske anlegget. Hele fire av ti branner i Norge skyldes feil i det elektriske anlegget. Jordfeilbryteren sjekker du ved å trykke på testknappen i sikringsskapet. Dersom alt er som det skal kobles strømmen ut.
Overspenningsvernet verner logisk nok mot overspenninger som overstiger det en elektrisk installasjon er beregnet for. Dette skjer gjerne i forbindelse med lynnedslag eller hendelser i e-verkets høyspenningsnett.
I motsetning til jordfeilbryteren må overspenningsvernet skiftes dersom det er blitt utløst. Det bør sjekkes selv om du ikke har merket noe – det kan nemlig slå ut uten at du merker det. Overspenningsvernet finner du også i sikringsskapet, og er enten merket med grønt eller rødt. Er det merket med rødt må det skiftes!

Les mer: Hvilket elektrisk arbeid kan jeg gjøre selv?
Kontrollrunden
Etter sikringsskapet er sjekket bør du ta en runde for å kontrollere resten av huset.
Det gjør du ved å sjekke følgende:
- Kjenn etter varmegang i stikkontakter og støpsler. Sjekk at stikkontaktene ikke er løse.
- Sjekk om det er kutt eller brudd på ledninger.
- Se etter om elektrisk materiell er ødelagt.
- Gå over alle døråpninger – er det noen ledninger som ligger i klem?
- Ta en kikk bak steder det er vanlig å benytte forgrening. Her har kjært barn mange navn – se til at du ikke bruker «strømplanker» eller «-padder». Disse skal kun være en midlertidig løsning. Bruker du dette fast bør du vurdere å installere flere stikkontakter.
- Spør deg selv: Har du fått støt på kjøkken, badet eller vaskerommet? Går lyset ofte?
Dette er det du kan gjøre selv i hjemmet ditt. Skal du gjøre noe ut over dette, må elektriker kontaktes. Begynn for all del ikke utbedringene selv. Husk at el-sjekk eller el-kontroll også må utføres jevnlig!