7 ting elektrikeren vil at du skal vite

Publisert: 08.11.2018

Elektriker

Å ha oversikt over det elektriske anlegget i hjemmet betyr en tryggere hverdag for deg og din familie. Her er de viktigste tingene elektrikeren vil at du skal vite.

Et hjem består av flere viktige komponenter som får det til å gå rundt. Kilden til alt livet er som regel det elektriske anlegget. Det avgjør hvorvidt du får ha det varmt om vinteren, kjølig om sommeren, om du får lyse opp mørke netter og sett den viktige kampen på fjernsynet.

Elektrisitet holder maten din fersk i kjøleskap og fryser, varmer opp supper og gryter på komfyren, gjør vannet i dusjen komfortabelt og gjør klærne dine rene. Et liv uten elektrisitet kan få mennesker i moderne samfunn forestille seg i dag. Nettopp derfor bør du bli litt bedre kjent med de elektriske kretsene i ditt hjem. Her er 7 ting elektrikere mener alle burde ha koll på.

1. Kjenn ditt sikringsskap

Er det én ting du med fordel bør ha en viss innsikt i, er det sikringsskapet ditt. Alle i husstanden bør vite hvor det er, slik at de lett kan lokalisere det ved behov. Det skal være en god oversikt inne i skapet som viser hva de ulike sikringene og strømkursene går til, og denne oversikten bør være ryddig. Sjekk jevnlig sikringsskapet – spesielt dersom du begynner å bruke mer strøm eller installerer flere elektriske gjenstander i hjemmet. Dersom noen av sikringene er eller blir misfarget eller unormalt varme kan det nemlig tyde på at kursen er overbelastet. Du kan forsiktig kjenne på sikringene med hånden for å merke dette.

elektrikker sjekker sikringsskap

Det bør også være installert jordfeilbryter i skapet, slik at strømmen blir kuttet dersom det oppstår en feil. I tillegg til dette bør du ta en titt på overspenningsvernet i samme skap. Det skal gi sikkerhet når det lyner og tordner ute, og forhindre at elektrisk utstyr går i stykker.

Les mer: Huskeliste for å sjekke det elektriske anlegget ditt selv.

2. Skjøteledninger er ikke din venn

Norske hjem har i lang tid blitt bygget uten nok stikkontakter. Nå begynner heldigvis dette å endre seg, men mange bor i hus og leiligheter som fremdeles er preget av en mangel på strømuttak. Da er det enkelt å koble til en skjøteledning eller to i ulike rom og falle til ro med det.

Dette er heller en dårlig idé, da eldre anlegg ikke alltid er dimensjonert for dagens bruk. Ved å benytte seg av skjøteledninger som kan gi strøm til flere ulike gjenstander, risikerer du å overbelaste strømkursen. Dette kan i verste fall være brannfarlig. Unngå derfor langtidsbruk av skjøteledninger. Få heller en elektriker til å hjelpe deg med installasjon av flere forskriftsmessige stikkontakter.

3. Vit forskjellen på jordet- og ikke jordet stikkontakt

I dag blir heldigvis alle elektriske anlegg som monteres jordet. Da sørger man for at anlegget er koblet til jord via en jordleder, som regel med gul og grønn farge. Strøm vil alltid finne raskeste vei til jorden, slik at det er tilnærmet risikofritt å ta på et jordet apparat. Tar du derimot på et apparat som ikke er jordet vil strømmens raskeste vei være gjennom kroppen din. Er strømmen sterk nok kan dette bety fare for liv. Skaff derfor en oversikt over hvordan det står til i din bolig.

I dag ser vi et problem i norske hjem som har begynt å oppdatere det elektriske anlegget sitt. Her kan man få en blanding av jordede og ikke jordede stikkontakter, og miste oversikt. Det er ikke nødvendigvis farlig at en bolig har en blanding, men det anbefales ikke at denne blandingen er i samme rom. Det er faktisk ulovlig. Du kan nemlig også få strøm i kroppen dersom du tar på to apparater hvor det ene er tilkoblet jorden og det andre ikke er det.

4. Be om regelmessig kontroll av det elektriske anlegget

Det er fint å vite hvordan tilstanden til ditt elektriske anlegg er. Dette kan du enkelt finne ut gjennom en kontroll av elanlegget. En sertifisert elektriker bør utføre kontrollen, og dokumentere alt som blir sjekket og eventuelt gjort. Dette er gode papirer å ha slik at du ikke glemmer hvordan tilstanden er eller har vært når det er dags for en ny kontroll. Det er også viktig å ha slike papirer i orden dersom boligen skal selges.

Be elektriker kontrollere det elektriske anlegget

Det koster noen tusen kroner å utføre en elanleggkontroll. Er du selv på kikk etter en ny bolig kan du be om å se den siste kontrollen når du snakker med meglere.

Les mer: 7 tips for å spare strøm.

5. Vær varsom på visning

Det er ikke bare kontroll av el-anlegget du bør be om dokumentasjon på før du legger inn bud på en bolig. Det er flere ting du bør se etter, som raskt kan avdekke eventuelle fallgruver.

Kontroller at ingen elektriske løsninger ser hjemmesnekret ut, og spør megler om alt arbeidet er utført av en sertifisert elektriker. Bulkete kabler, tydelige skader på brytere, stikkontakter, lamper, kabler og ovner er varselsignaler du kan være på utkikk etter. Be også om dokumentasjon og samsvarserklæring på anlegget dersom installasjoner er utført etter 1998. Da er det krav om slike dokumenter. Disse skal vise at arbeidet er utført etter gjeldene forskrifter.

elektrisk sjekk på visning

6. Det lønner seg ofte å bruke penger

Noen ganger unngår vi å vedlikeholde, reparere eller bytte ut ulike gjenstander eller installasjoner i hjemmet dersom de fungerer «helt ok». Dette fordi det gjerne er kostbart å vedlikeholde eller kjøpe helt nytt – og andre ting heller blir prioritert.

Det er viktig å minne seg selv på at det faktisk kan lønne seg å bruke litt penger på vedlikehold av hjemmet. Dette gjelder særlig elektrisk anlegg. Ved å sørge for optimal funksjon av anlegget samt påse at det kontinuerlig vedlikeholdes, kan du nemlig spare store summer i det lange løp. Lar man anlegget sakte, men sikkert forfalle kan nemlig prislappen plutselig bli mye dyrere når arbeid skal utføres. Er du riktig uheldig vil også et utdatert eller dårlig elektrisk anlegg føre til en risiko for brann hvor både verdisaker og uvurderlige minner går tapt.

7. Ikke vær redd for å be om hjelp

Til syvende og sist ønsker alle elektrikere at man ikke er redd for å be om hjelp. Mange prøver nok gjerne å ta seg av småinstallasjoner, og det er absolutt rom for eget arbeid når det gjelder visse typer elektriske småjobber. Likevel må man aldri undervurdere ekspertisen en faglært elektriker kan komme med. Vil du få jobben gjort etter forskriftene, stiller gjerne Elektro Experten opp for deg. Vi tar oss av alt fra små installasjoner til store prosjekter i hjemmet. Kontakt oss dersom du har noen spørsmål vedrørende hjemmets bankende hjerte – det elektriske anlegget.

Kontakt oss

Les mer om følgende emner:

Del på: